U Siriji se ratuje hrvatskim puškama – Jabuka.tv

U Siriji se ratuje hrvatskim puškama

Nakon što je prije nekoliko godina snimljeno hrvatsko oružje u rukama ISIL-a u Siriji i Iraku, na društvenim mrežama su se nedavno pojavile fotografije pušaka hrvatske proizvodnje koje nose članovi Hezbolaha u Siriji.

Novinari portala 24 sata su na Twitteru naišli na fotografiju pripadnika Hezbolaha koji pozira s puškom VHS 1, a na drugome mjestu se za potrebe crnog tržišta reklamira puška VHS 2, ponos karlovačke tvrtke HS produkt, koja ju je proizvela. Uz fotografije puške u originalnom pakiranju su i specifikacije na arapskom jeziku, a istaknuta je cijena od 8500 dolara, a hrvatski stručnjaci kažu kako je ova cijena pretjerana.

Hrvatske puške kao statusni simbol

Geopolitički analitičar Zoran Kusovac smatra da je pretjerano visoka cijena vjerojatno istaknuta s posebnom namjerom, jer je uz oglas istaknuta napomena da se “o cijeni može pregovarati”. S obzirom da ISIL-ovci više vjeruju kalašnjikovu moderno oružje bi zbog skupoće nekome u tamošnjim sukobima više služilo kao statusni simbol.

puske-sirija

Foto: 24sata.hr

U siječnju ove godine Željko Pavlin, direktor HS produkta, najavio je pokretanje serijske proizvodnje puške VHS 2, i to nakon testiranja prototipa u postrojbama HV-a. Pavlin je tada izjavio da će nekoliko mjeseci kasnije iračkoj vladi HS produkt isporučiti prvi kontingent od 10.000 pušaka, prenose 24sata.

Skupo oružje

Povodom otkrića da su se sada pojavile informacije o tim puškama na crnom tržištu na Bliskom istoku, MORH je odgovorio novinarima 24 sata da izvoznik pušaka nije ministarstvo nego HS produkt.

Direktor HS produkta Željko Pavlin u ožujku je za Globus izjavio da se prije potpisivanja ugovora moraju uvjeriti da je oružje namijenjeno vojsci ili policiji.

“Najvažnije je što naše oružje nije jeftino. Ne može si, primjerice, Saudijska Arabija dozvoliti da najkvalitetnije oružje daje nekim militantima, nego će ga ostaviti sebi, a njima će dati neko staro oružje… Prodajemo državama upravo da bismo se zaštitili da naše oružje na dođe u ruke terorističkim organizacijama… Naše puške sigurno nećete vidjeti u rukama ISIS-a ili sličnih terorističkih skupina”, izjavio je tada.

(24sata.hr)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.