U samo šest zemalja muškarci i žene imaju jednaka prava. Hrvatska nije među njima

Novo istraživanje Svjetske banke pokazalo je da samo šest zemalja na svijetu daježenama i muškarcima jednaka prava.

Istraživanje je obuhvatilo pravna i ekonomska prava. Iako se može činiti kako je šest zemalja zaista mala brojka, ipak je veliki pomak jer prije deset godina nije bilo niti jedne zemlje koja bi se mogla pohvaliti ovakvom jednakošću.

U izvješću “Women, Business, and the Law 2019” navedene zemlje su Francuska, Belgija, Danska, Latvija, Luxembourg i Švedska, a podaci su se skupljali deset godina.

Uočen je veliki napredak na području prava jednakosti među spolovima u posljednjem desetljeću. U 131 zemlji provedeno je 274 reformi na području prava i zakonodavstva što je dovelo do veće jednakosti među spolovima.

Prosječan rezultat je bio 74.71, od 100 što znači da žene imaju tek tri četvrtine prava u odnosu na muškarce.

Zemlje s najnižim rezultatom su Katar, Iran, Sudan, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija. Te su zemlje imale rezultat niži od 35.

Faktori koji su bili uključeni u bodovanje su u kategorijama: putovanja, zapošljavanja, plaća, vjenčanja, roditeljstva, privatnog gospodarstva, vođenja poslova, mirovine.

Svrha istraživanja bilo je bolje razumijevanje položaja žena u svijetu i proučavanje zakonodavstva kao bi se utvrdile diskriminirajuće regulative u odnosu na spol.

Pokazalo se da postoje razlozi za optimizam, postoje pomaci na bolje u područjima podsaharske Afrike, ali pokazalo se i kako su spore i gotovo neprimjetne promjene napodručju Sjeverne Afrike i Srednjeg istoka.

Ako se nastavi ovako usporen napredak, prema CNN-u, žene neće dosegnuti potpunu jednakost u odnosu na muškarce u tim zemljama do 2073. godine.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.