U Rusiji zbog varanja poništeni rezultati regionalnih izbora

Lokalno izborno povjerenstvo u četvrtak je poništilo izbor prokremaljskog guvernera pošto je savezno izborno povjerenstvo utvrdilo masovne prijevare, što je prvi takav slučaj na izborima na toj razini nakon dolaska Vladimira Putina na vlast.

Rusko izborno povjerenstvo u srijedu je dalo preporuku o poništenju izbora zbog brojnih nepravilnosti, u nezgodnom trenutku za vlast dok traju prosvjedi zbog mirovinske reforme.

Kriza je izbila u ponedjeljak kada je kandidat stranke na vlasti Jedinstvene Rusije iznimno tijesno pobijedio u drugom krugu u Primorskom kraju, na ruskom krajnjem istoku.

Guverner na odlasku Andrej Tarasenko koji je u nedjelju navečer nakon prebrojavanja 95 posto glasova bio u velikom zaostatku za protukandidatom Andrejem Iščenkom iz Komunističke partije, na kraju je pobijedio potonjeg za jedan postotni bod po gotovo konačnim rezultatima, što je potaknulo optužbe za namještanje i prosvjede u Vladivostoku.

Tarasenko je u četvrtak prihvatio poništenje izbora a njegov komunistički suparnik je najavio sudsku žalbu jer se smatra pobjednikom.

Predsjednica saveznog izbornog povjerenstva u Moskvi Ela Pamfilova pohvalila je “pravu” odluku i rekla da se nada da će ponovljeni izbori biti transparentni.

Dvojica kandidata moraju “dokazati da nisu dali nikakve naputke za potencijalne manipulacije” glasovima, rekla je, prenose ruske novinske agencije.

Izborno povjerenstvo je u srijedu objavilo da je, među ostalim, utvrdilo slučajeve “prisiljavanja birača da dođu na biralište” i “kandidata koji su kupovali glasove” na nedjeljnim izborima.

Zadnji lokalni i regionalni izbori obilježeni su na državnoj razini slabljenjem stranke na vlasti Jedinstvene Rusije u prilikama nezadovoljstva zbog najave skorog podizanja dobne granice za odlazak u mirovinu.

U trima drugim pokrajinama zastupnici Jedinstvene Rusije pokušat će u nedjelju sačuvati guvernerski mandat u drugom izbornom krugu.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.