U Rusiji raste broj zaraženih, no Putin svejedno ukida karantenu

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je da se od sutra ukida karantena proglašena za cijelu zemlju zbog pandemije koronavirusa unatoč tome što broj zaraženih raste.

Počevši od sutra, 12. svibnja, nacionalno razdoblje neradnih dana je završeno. Ali bitka protiv ove epidemije još nije, rekao je Putin u obraćanju javnosti koje je prenosila državna televizija.

Regionalni dužnosnici sami će odlučiti hoće li produljiti mjere karantene na lokalnoj razini.

Glavni grad Moskva i okolna regija, gdje je registrirana većina zaraženih, ostaju u karanteni do kraja ovog mjeseca.

Putin je naglasio da je brzi rast broja zaraženih uglavnom rezultat veće stope testiranja. Rusija je na početku epidemije, prema njegovim riječima, provodila 2500 testova na dan, a sada ih provodi 170.000. Do idućeg mjeseca tu se brojku planira udvostručiti.

U Rusiji je, po službenim podacima objavljenima danas, zaraženo nešto više od 221.000 ljudi, po čemu je četvrta na svijetu, odmah poslije Britanije. Najviše zaraženih je u SAD-u i Španjolskoj.

Broj zaraženih u Rusiji naglo je porastao u zadnjih mjesec i pol. U posljednjih tjedan dana svaki dan je registrirano više od 10.000 novozaraženih. Do sada je umrlo nešto više od 2000 ljudi.

Gotovo polovina zaraženih nalazi se u Moskvi. Do danas ih je bilo ukupno oko 115.000.

Gradonačelnik Sergej Sobjanin rekao je prošli tjedan da je stvarni broj zaraženih u gradu vjerojatno tri puta veći. Dopustio je, međutim, nekim industrijama i građevinskom sektoru da od sutra počnu s radom, uz obvezno nošenje maski i rukavica. Ruski premijer kritizirao je poslodavce što se stopa nezaposlenosti od početka epidemije udvostručila, dodajući da su trebali zadržati radnike.

Rusija ima oko 145 milijuna stanovnika, a do sada je provela više od 5,6 milijuna testova na koronavirus. Španjolska je pak provela gotovo 2,5 milijuna testova na koronavirus i seroloških testova na antitijela.

Gospodarske aktivnosti u Rusiji pale su za više od trećine od uvođenja mjera izolacije, prema vladinim statistikama objavljenima prošli tjedan.

Pad cijena nafte zbog usporavanja globalne trgovine također se negativno odrazio na rusko gospodarstvo. Ruska rublja je oko 10 posto slabija u odnosu na američki dolar nego prije početka krize početkom ožujka, iako se zadnjih tjedana nešto oporavila. Tečaj je danas iznosio oko 73 rublje za dolar.

Ruski susjedi Ukrajina i Gruzija počeli su ublažavati restrikcije, a Kazahstan je ukinuo izvanredno stanje.

(Hina)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.