U Rumunjskoj referendum o zabrani homoseksualnih brakova

U Rumunjskoj se održava dvodnevni referendum o ustavnoj zabrani homoseksualnih brakova. Potaknula ga je građanska inicijativa bliska Pravoslavnoj crkvi, a podupiru ga i vladajući socijaldemokrati. Referendum je podijelio rumunjsko društvo, a da bi uspio, mora se odazvati 30 posto od ukupnog broja birača.

Devetnaest milijuna birača u zemlji ima priliku do nedjelje navečer odobriti promjenu definicije braka kako bi se samo “muškarac i žena” mogli vjenčati, a ne više “supružnici”, kako sada stoji u temeljnom zakonu.

Socijaldemokratska većina odlučila je ostaviti birališta otvorena dva dana nadajući se što većem broju glasača na referendumu čija je glavna nepoznanica stopa sudjelovanja. Prag od 30 posto upisanih birača mora biti dosegnut za valjanost referenduma.

Budući da su se protivnici glasovanja odlučili na bojkot, pobjeda “da” je zajamčena, s rezultatom koji bi mogao dosegnuti 90 posto glasova, po ispitivanju Instituta CURS.

Slab odaziv predstavljao bi neuspjeh za socijaldemokrate koji su se tijekom kampanje svrstali na stranu Pravoslavne crkve.

Referendum proizlazi iz “građanske inicijative”, bliske Crkvi, koja je prikupila tri milijuna potpisa u tu svrhu.

Moje pravoslavno obrazovanje, moje tradicionalno obrazovanje tjeraju me na ‘da’, na taj način vidim kontinuitet ovog naroda, nedavno je izjavio šef PSD-a Liviu Dragnea.

Nakon kampanje koja je slavila vrijednosti obitelji, PSD računa mobilizirati ruralnu i konzervativnu Rumunjsku, srž njegova biračkog tijela.

Vrativši se na vlast krajem 2016. stranka prolazi kroz teško razdoblje, optužena da želi oslabjeti borbu protiv korupcije i kontrolirati pravosuđe koje je optužilo nemali broj njezinih zastupnika.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

    • Ne može se bolest zabraniti. Ako je čovjek bolestan, bolestan je i treba se liječiti. Problem je što se ove bolesti s glavom teško liječe. Najgore od svega je što ovu bolest koja pojedince čini nefunkcionalnim članovima društva (čitaj invalidima) pokušavaju proturiti kao nešto normalno, poželjno i moderno.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.