U Rijeci zasvijetlio prvi ‘ženski’ semafor

Na semaforu kod Palače Modello zasvijetlila je prva ženska silueta! Klasični muški lik pješaka zamijenjen je ženskim, a do Međunarodnog dana žena, siluete u haljinicama pješacima će svijetliti na ukupno pet semafora na prijelazima u Adamićevoj ulici.

Rijeka je tako postala prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio “ženske semafore”, čime je još jednom potvrdio reputaciju otvorenog grada spremnog za inovacije i otvorenog za različitost.

Za pripremu novih maski za pješačke lanterne na pet pješačkih prijelaza u središtu grada pobrinuo se Rijeka promet nakon što je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel podržao inicijativu koju je pokrenula udruga SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, piše Mojarijeka.

Postavljanjem “ženskih” semafora nastoji se smanjiti nesvjesne predrasude koje podržavaju spolne stereotipe i promovirati jednakost, za koju je Rijeka uvijek bila otvoren grad, kaže Dunja Roić koordinatorica i savjetnica za pravna pitanja Udruge SOS Rijeka, dodajući da je ideja nastala po uzoru na ovu pozitivnu praksu i u drugim europskim gradovima.

Promjena čovječuljka na riječkim semaforima samo je dio programa koji SOS Rijeka priprema u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana žena, 8. ožujka.

Ove godine s udrugom PaRiter organizirat ćemo već tradicionalni Noćni marš za ženska i ljudska prava, popraćen edukativno-informativnim sadržajem, interaktivnom kartom Rijeke s označenim ulicama koje nose ime po ženskoj osobi, a u sklopu programa “Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli” Centra za tehničku kulturu Rijeka planiramo i svojevrsnu “ženska šetnju” tim ulicama, najavila je Dunja Roić.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • Kabinen ih na k… Noseli i one gaće što im znači kotula more ono bit oni transversit kako ga oni zovu oni se oblače u žensko bože mi oprosti

    • Zasto bi se spasavao Uljanik i slicna neprofitabilna drustva sa zastarjelom tehnologijom i nikakvom buducnosti? Sto ga menadzeri ne spasavaju sa svojih 100 000 kuna mjesecno, po kojoj logici trebaju gradjani placati milijune i milijune kuna da to silom opstane? Hoce li to netko spasavati mozda moj posao danas, sutra ako krene po zlu?

  • Jbg sad su diskriminirani pederi. Kad ce oni na semafor. Treba objavit natjecaj za graficko rjesenje. Mozda covjeculjak u psecem polozaju ili kako bi se u narodu reklo naguzen.

  • Nebitno, ako ti imas novaca za “ nebitne” stvari nije moja briga!! Samo, vidis da je to glupost, koja je dosla iz jamerike!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.