U protekloj godini najviše novozaposlenih u Ljubuškom, a u Posušju najviše rasla prosječna plaća

Uslijed pandemije koronavirusa ŽZH u 2020. godini ostvarila je porezne prihode u visini od 15,4 milijuna maraka, što je u odnosu na godinu prije manje za 0,5%.

Najviši porezni prihodi ostvareni su u Širokom Brijegu u iznosu od 6,1 milijun maraka, a najniži u općini Posušje u iznosu od 2,6 milijuna maraka, piše Večernji list BiH.

Porezni prihodi po glavi stanovnika (prisutni broj stanovnika) u Zapadnohercegovačkoj županiji iznose 165 KM, što je u odnosu na godinu prije manje za 0,3% i što je 83,5% u odnosu na prosjek Federacije BiH, navodi se u dokumentu “Makroekonomski pokazatelji po županijama u 2020. godini” koji je objavljen početkom srpnja.

Prihodi

Najviši porezni prihodi po glavi stanovnika ostvareni su u Širokom Brijegu u iznosu od 213 maraka, a najniži u općini Posušje u iznosu od 131 KM. U 2020. godini u Federaciji BiH ostvaren je prosječan mjesečni broj zaposlenih u iznosu od 520.162, što je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine manje za 2,1% ili 11.321. U Županiji Zapadnohercegovačkoj prosječan broj zaposlenih tijekom prošle godine iznosio je 20.041, što je više za 21 ili za 0,1% u odnosu na godinu prije. Prema podacima navedenog dokumenta, broj zaposlenih u ŽZH-u sudjeluje u ukupnom broju zaposlenih u Federaciji Bosne i Hercegovine s 3,9%.

Zanimljivo je spomenuti kako je, unatoč pandemiji koja je izazvala probleme u gospodarstvu, i svojevrsnu krizu zabilježilo povećanje broja zaposlenih u polovini lokalnih samouprava u ovoj županiji. Najveće povećanje broja zaposlenih bilježi se u Ljubuškom, i to za 0,7%, i Grudama za 0,3%, dok je najveće smanjenje broja zaposlenih zabilježeno u Posušju za 0,5% i Širokom Brijegu za 0,1%. Stopa registrirane zaposlenosti u ŽZH-u u 2020. godini (službeno registriran broj zaposlenih u odnosu na radno sposobno stanovništvo) iznosi 31,4%, što je u odnosu na prethodnu godinu manje za 0,1 postotni bod (stopa zaposlenosti u Federaciji BiH iznosi 34,4%), stoji u spomenutom dokumentu.

U 2020. godini u Federaciji BiH prosječna mjesečna isplaćena neto plaća iznosila je 956 maraka i viša je za 3% u odnosu na prethodnu godinu. U Županiji Zapadnohercegovačkoj prosječna neto plaća tijekom prošle godine iznosila je 873 marke, što je odnosu na 2019. godinu više za 1,4% i što je 91,3% u odnosu na prosjek Federacije BiH.

Povećanje plaće

Najveće povećanje prosječne mjesečne plaće zabilježeno je u Posušju, i to za 4,1%. Prema statističkim podacima, ukupan broj poslovnih subjekata u Federaciji BiH na dan 31. prosinca 2020. godine u Županiji Zapadnohercegovačkoj iznosio je 5.597 i viši je za 150 ili 2,8%. Broj poslovnih subjekata u ŽZH sudjeluje u ukupnom broju poslovnih subjekata u Federaciji BiH s 4,9%.

Registriran broj pravnih osoba u Federaciji BiH na dan 31. prosinca 2020. iznosi 62.180, što je više za 2,3% u odnosu na prethodnu godinu, dok u ŽZH-u broj pravnih osoba iznosi 3.369, što je više za 59 ili 1,8% u odnosu na 2019. godinu. Broj registriranih obrtnika u FBiH sa stanjem na dan 31. prosinca 2020. godine iznosi 52.687, što je više za 1% u odnosu na prethodnu godinu, dok u ŽZH-u broj registriranih obrtnika iznosi 2.228, što je više za 91 ili 4,3% u odnosu na 2019. godinu.

U 2020. godini u Federaciji BiH ostvaren je izvoz u ukupnom iznosu od 6,87 milijardi maraka, što je za 9,8% manje u odnosu na izvoz u 2019. godini. U Županiji Zapadnohercegovačkoj izvoz iznosi 621 milijun maraka, što je za 0,9% manje u odnosu na prethodnu godinu.

U ŽZH-u je uvoz tijekom prošle godine iznosio 1,53 mlrd. maraka, što je za 8,2% manje u odnosu na prethodnu godinu, zaključeno je u dokumentu “Makroekonomski pokazatelji po županijama u 2020. godini”.

(www.jabuka.tv)23 komentara

  • O kakvim prihodima mqzete oci ljudima… ovo sto potrosite humanitarne novce sto ste dobili od Eu sorosev nastampani novac za zatvatanje za vrjeme corone i podjelili izmedju sebe trajat ce do jeseni…I onda pakao sljedi…masovni otkazi.. sve staje love vise nece slat odigrali svoju igru…ekonomski kolaps… tim luceferovi sluga prodali dusu i narod za saku eura…

 • Da je normalno društvo cijena kvadrata bi bila manja od prosječne mjesečne plaće, a ne 2 do čak 3 puta veća!
  Takva proporcija vrijedi i za hranu, odjeću, režije…

 • Ako se ne povećaju plaće mlađi svit će otići preko granice.pod hitno gospodarstvenici moraju nešto poduzet inače će biti kasno.inače je 20 posto sve išlo gori a plaće 1 posto.

 • Ne daju naši židovi.. 800 do 1000 km a posebni su židovi u krugu Vika na Lisama.. Dabogda se najeli.. Pokundurene tikve..

 • NAMA iz Širokog ode i KRAŠ u Banjaluku možeš mislit Hrvatske strategije i k.rca .
  Imali godišnji prihod cca 50 miliona KM a sada 0 i 0 zaposlenih,
  Nama će Mepas napravit keksaru ili će čekat i tu da zakasni kao što je zakasnio sa deterdžentima i sapunom jer ga je Violeta prešišala, a on imao svu tehnologiju gotovu iz Saponije Osjek.Ali ,OK ,ode omladina a i ja bi da sam imalo mlađi.Kud ću sa 60 godina.Imam fakultet ,radim, a ako doživim mirovinu bit će 700 maraka pa ti sastavi kraj s krajem.Režija i grijanja minim.400 i onda za lijekove ,hranu i sve ostalo imaš 10 maraka dnevno za sebe i obitelj.Jedino ovi u EP imaju bogovske plaće pa tim više i bolje mirovine.Ali za to trebaš biti šupčina.

 • gdje su se to povećale plaće u Posušju, jedino ako su u državnim firmama jer kod privatnika nisu sigurno. cijene idu u nebo a plaće su jednake kao i prije 5 i više godina.

 • Ovdje dvojca svabofila komentiraju kako nista nevalja, kako vas nije stid popljuvat sve dobro, vi ste sami sa sobom nezadovojlni, najbolje da napokon nesto pametno radite, nema od vaseg kukanja nista.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.