U proteklih 30 godina dogodio se veliki rast cijena u auto industriji

Posljednji val poskupljenja i inflacije posebno je pogodio automobilsko tržište, pa su nekada koliko-toliko pristupačni i obiteljski automobili postali predmet luksuza.

Razlike su još veće kada se to pogleda kroz razdoblje od 30 godina.

Prema službenim podacima njemačkog auto kluba ADAC, automobili su u razdoblju od 2017. do 2022. godine poskupili do 44 posto, što je značajno utjecalo na prodajne rezultate i tržište automobila ukupno.

Pored pandemije i prekida u isporukama, te nedostatku novih automobila uzrok je naravno i inflacija, ali jedan od glavnih razloga je i neopravdano podizanje cijena kao i ciljano izbacivanje pristupačnijih modela i ponude.

Stoga je posebno zanimljivo istraživanje koje je napravio njemački magazin T-Online koji je uporedio današnje cijene automobila s onima iz 90-ih godina prošlog stoljeća.

Naravno, za usporedbu odabran je njemački bestseller – Volkswagen Golf. Tako je 1991. godine za treću generaciju Golfa u osnovnoj verziji i s najslabijim motorom u Njemačkoj trebalo izbrojati 10.200 eura, kada se cijena prebaci iz tadašnje valute – Deutsche Mark.

Kako je vrijeme prolazilo cijena je bila sve veća, pa je tako 2012. godine osnovni Golf koštao 17.000 eura, dok je 2020. godine cijena dostigla skoro punih 20.000 eura. Naravno, veliki skok cijene dogodio se u zadnje tri godine, pa od početka ove godine najpristupačniji Volkswagen Golf u Njemačkoj košta čak 29.560 eura!

Naravno, treba biti pošten pa priznati da su s tehničke strane Golf 3 i Golf 8 slični tek po imenu, te da količina opreme za udobnost i sigurnost, kao i sama pasivna sigurnost modernog kompaktna na znatno većoj razini nego kod automobila od prije 30 godina.

Također, osnovni model Golfa sada dolazi uz snažan 1,5 TSI motor od 130 KS, dok je 1991. godine Golf treće generacije za osnovni motor imao 1,4 atmosferski benzinski motor od tek 55 KS.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.