U prekrasnom mjestu u Hrvatskoj živi samo dvoje stanovnika

Lubenice su naseljeno mjesto na najvećoj nadmorskoj visini na hrvatskim otocima. Nekadašnje su rimsko naselje na Cresu. Na strmoj litici, koja se uzdiže 378 metara nad morem, u njima danas živi samo – dvoje stanovnika.

Lubenički orkanski visovi ostavljaju bez daha. Nebeskim mirom i pogledom na beskrajnu pučinu već 4 tisuće godina prkose vremenu. Baš kao i 90-godišnja Marija, piše HRT.

A kako je nekad bilo, ma da bi sada bilo pola onako kao kad sam se ja rodila, bilo je lijepo 1934. godine. Bilo je puno ljudi, njih 240 je bilo tu, kazala je Marija Lovrečić, stanovnica Lubenica.

Ovčarstvo, poljoprivreda i ribarstvo – nekad izvor egzistencije, danas se naziru tek u tragovima.

Po zimi smo nas dvoje, a ljeti, kad počne turistička sezona, ljudi koji imaju tu svoje nekretnine se bave turizmom, i onda nas je malo više, govori Dinko Mlacović.

Zbog izloženosti jakim zimskim vjetrovima, Rimljani su ih zvali Hibernicia, ili “zimske”, a zbog strateškog položaja i kontrole nad plovnim putovima zapadnog Kvarnera – tu su osnovali naselje.

Obavijene zimskom tišinom, Lubenice su poput muzeja na otvorenom.

Cesta i put su malo zeznuti, ali evo, stigli smo, lijepo je, sviđa nam se jako. Plaža je prelijepa, kao da smo na Maldivima, govore izletnici.

Ovu u stijene usječenu plažu okruženu netaknutom prirodom krasi epitet jedne od najljepših na svijetu. I premda ljeti u njoj uživaju turisti svih nacija, gospođa Marija do nje se puno puta spuštala pješice i krpala ribarske mreže – ali nikad se nije okupala, piše HRT.

Biser prirode: Plivski vodopad među 12 najljepših na svijetu

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Bila sam na ovom mjestu prije 10ak godina ali ljeti. Prekrasno mjesto i prekrasna plaža u uvali . S pravom jedna od najljepših plaža na svijetu
    Prekrasna crkvica a put omeđen suhozidom kao u Hercegovini.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.