U Posušju predstavljene teme važne za razvoj turizma u ŽZH

Radionica “Zakonodavni okvir za reguliranje obiteljskog smještaja kroz primjere dobre prakse” održana je u ponedjeljak u Posušju.

Radionicu je organizirao Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije, a na početku radionice uvodno se obratio Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije, koji je naveo da je ova radionica tek jedna u nizu radionica u procesu izrade Plana razvoja turizma Županije Zapadnohercegovačke koji je Vlada Županije Zapadnohercegovačke pokrenula prošle godine uz potporu projekta MarketMakers.

Dodao je da se radionice održavaju s ciljem upoznavanja što šireg kruga javnosti s temama koje su ključne za turizam, pogotovo za područje Županije Zapadnohercegovačke i potencijale koje ova županija ima, kao što su mali obiteljski smještaj, ruralni turizam, aktivni turizam, interpretacija kulturno-povijesne i prirodne baštine u turizmu itd.

Zaključio je da sve navedene teme nisu u funkciji turizma, iako imaju velik potencijal, tako da je potrebno stvoriti okvir kako bi ih stavili u funkciju turizma i integrirali u cjelokupnu ponudu turizma Bosne i Hercegovine.

Na radionici su predstavljene ključne teme za razvoj turizma u ŽZH

Radionicu je održao Nedo Pinezić, stručnjak za razvoj ruralnog turizma s naglaskom na obiteljski smještaj, ujedno i vlasnik privatne tvrtke “Quanarius” d.o.o. iz Hrvatske, koja je specijalizirana za marketing i konzalting u turizmu.

Najvažnije teme koje je na radionici prezentirao svim sudionicima su: Primjer Republike Hrvatske (Izvod iz Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti); Ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gazdinstvu; Iznajmljivači i ugostiteljske usluge u domaćinstvu; Porez na dohodak (Novosti za uslugu smještaja u domaćinstvu i na OPG-u) nakon čega je uslijedila rasprava.

Istaknuo je da je na ovoj radionici na temelju najboljih primjera u Republici Hrvatskoj i drugim zemljama pokušao svim potencijalnim iznajmljivačima privatnoga smještaja, kao i ostalim sudionicima zainteresiranim za ovu temu, objasniti što podrazumijeva zakonodavni okvir koji se sastoji od regulacije smještaja i onog što je najbolnija tema, a to su davanja, odnosno porezi.

Ova aktivnost financirana je u okviru projekta MarketMakers, koji je dio napora Švicarske vlade za pomoć Bosni i Hercegovini na putu prema europskim integracijama, a čine ga konzorcij Helvetas Swiss Intercooperation i Kolektiv d.o.o., priopćeno je.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.