U Posušju lani rođeno više beba nego u 2020., poznat broj krštenih u Grudama

Općina Posušje 2021. godinu je ispratila s negativnim prirodnim priraštajem.

Prema podacima matičnog ureda općine Posušje, ukupni broj rođenih u 2021. godini na području cijele općine Posušje je 173, dok je broj umrlih 223. Dakle, prošle godine u Posušju je zabilježen negativan prirast stanovništva (-50).

Ono što je dobro u statistici je to što je u odnosu na 2020. godinu veći je broj rođenih. No, veći je i broj umrlih osoba.

Podsjetimo, u 2020. godini na području općine Posušje u matičnu knjigu rođenih upisane su 165 osobe, dok je u matičnu knjigu umrlih upisano 187 osoba. I 2020. godina je dakle bila u minusu (-22).

Matični ured Posušje

Gledano po područnim matičnim uredima na prostoru općine, najviše osoba u knjigu rođenih upisano je u matičnom uredu Posušje – njih 134, dok je u matičnu knjigu umrlih upisano 119. Prirodni prirast je pozitivan (+15). U odnosu na 2020. godinu, broj rođenih je isti, ali je broj umrlih veći. Tako je u 2020. godini na prostoru općine koji obuhvaća središnji matični ured u Posušju upisano 134 rođenih i 109 umrlih.

Matični ured Rakitno

Kada su u pitanju podaci matičnog ureda u Rakitnu, u 2021. godini nažalost broj umrlih je veći od broja rođenih. Tako je u 2021. godini na području Rakitna u matičnu knjigu rođenih upisano 15 osoba, dok je u matičnu knjigu umrlih upisano 39 osoba (-24). U odnosu na prošlu godinu više je rođenih, ali i umrlih. Tako je u 2020. godini na području Rakitna u matičnu knjigu rođenih upisano 13 osoba, dok je u matičnu knjigu umrlih upisano 20 osoba.

Matični ured Broćanac

Prema podacima matičnog ureda u Broćancu statistika za 2021. godinu je 19 rođenih, a 23 umrlih (-4). Dobra vijest je ta što se broj rođenih u 2021. godini uduplao u odnosu na prošlu godinu, a broj umrlih je tek malo veći. Podsjetimo, prema podacima matičnog ureda u Broćancu, statistika za 2020. godinu je 9 rođenih, a 21 umrlih.

Matični ured Vir

Situacija u odnosu rođenih i umrlih na području Vira i ove godine je u minusu. Rođenih je u 2021. godini bilo 5, a umrlih 42 (-37). Rođenih je na području koje spada pod matični ured Vir u 2020. godini bilo 9, a umrlih 37, javlja Radio Posušje.

Manji broj vjenčanja

Kada je u pitanju broj vjenčanih parova, ukupno su prošle godine u matičnu knjigu vjenčanih upisana 83 vjenčanja. Najviše ih je upisano u matičnom uredu u Posušju gdje se prošle godine vjenčalo 74  parova, na području matičnog ureda Vir prošle godine je bilo 6 vjenčanja, na području koje spada pod matični ured Broćanac nije bilo niti jedno vjenčanje, dok su u područnom uredu u Rakitnu prošle godine upisana 3 vjenčanja.

Kada usporedimo s 2020. godinom, u matičnu knjigu vjenčanih je upisano 89 vjenčanja, pa je ukupni broj vječanja u 2021. godini manji za 6 vjenčanja u odnosu na godinu ranije. Po statistici matični uredi u Posušju i Broćancu bilježe manje vjenčanja, a matični uredi u Viru i Rakitnu su zabilježili veći broj vjenčanja u odnosu na godinu ranije. Podsjetimo, u 2020. godini, u matičnu knjigu vjenčanih u Posušju su upisana 84 vjenčanja (-10), u Broćancu je bilo jedno vjenčanje (-1), u Viru 2 vjenčanja (+4), a u Rakitnu su u 2020. godini upisana 2 vjenčanja (+1).

Grude

Na području općine Grude, u sedam župa, u 2021. godini kršteno je 165 djece.

Župa Grude čiji je župnik fra Stanko Pavlović imala je najviše krštenja u prošloj godini, njih 49. Nakon nje slijedi Župa Gorica Sovići, u kojoj je župnik fra Stipe Marković, s 38 krštenja.

U Župi Ružići na čijem je čelu fra Tomislav Jelić bilo je 25 krštenja. U Župi Drinovci čiji je župnik fra Josip Mioč bilo je 20 krštenja.

Župa Tihaljina župnika fra Branimira Muse imala je 14 krštenja, Župa Ledinac i njen don Ivan Kordić 13 krštenja, te Župa Raskrižje i njen don Josip Radoš šest krštenja.

(www.jabuka.tv)13 komentara

 • I Mostar i Vitez i Široki i Neum i još neke općine imaju porast rođenih, bravo, Bogu hvala!
  Fertilitet (broj rođene djece po jednoj ženi) u HB nije loš, problem je u iseljavanju majki (i budućih majki) koje bi trebale biti nositeljice budućnosti!
  Dakle, iseljavanje je glavno zlo, smanjuje nam fertilnu bazu za budućnost!

 • Ali dosta ih dođe tu za blagdane i krsti djecu pa čim 7,1 gas za njemačku, i u širokom je bilo tako kažu kršteno 11 djece subotom a od tih 11 njih 5 je već davno zamaklo za njemačku

 • Iseljavanje jest problem. Trebamo stvoriti takvu društvenu klimu da se NE CIJENI one koji odu u Njemačku i odvedu obitelj.
  Crkva također treba aktivno raditi na stvaranju ambijenta gdje će se cijeniti ostanak, a ne odlazak.

 • Ovdje je rijec o rodenim i umrlim, nije rijec o broju stanovnistva ili doseljenika. Broj Stanovnika je u zadnje dvije godine dozivijo prirast uglavnom radi povratnika. Nazalost to je tek trend nakon visegodisnjeg iseljavanja koji je stao, sada je prilika da se nesto kao u HR napravi da se ljudima nesto da, tko se zeli vratit.

  • Da, nije riječ o doseljenima/odseljenima, riječ je o rođenima, ali ako ti se iseljavaju one žene koje prirodno/generacijski dolaze na red za rađanje, kako možemo očekivati pozitivnu bilancu?

  • Ko jebotisa otisa. Ne triba njima pravit odbor za docek. Triba poticat one koji jos nisu otisli, da ostanu. Ovdje je jos uvijek daleko od dobrog zivota a oni sto su otisli, jos im dat poticaj da se vrate!? Glupost. Sta ce se dogoditi ako se gasterbajteri uz poticaj vrate? Dogodit ce se smjena. Ovi sto su sada ostali, morat ce otic jer i onako nece moc prezivjeti.

 • Da, nije riječ o doseljenima/odseljenima, riječ je o rođenima, ali ako ti se iseljavaju one žene koje prirodno/generacijski dolaze na red za rađanje, kako možemo očekivati pozitivnu bilancu?

 • Neka jabuka.tv istrazi koliko je djece rođeno u BiH a koliko u inozemstvu. Onda će se dobiti točna slika koliko roditelja sa djecom živi ovdje a koliko u inozemstvu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.