U porastu krađe bankovnih podataka u BiH

U posljednje vrijeme na području BiH bilježi se porast online prijevara i napada na bankovne račune, a najčešći načini prijevare su nagradne igre i humanitarne akcije, zbog čega iz Udruge banaka BiH građane pozivaju na dodatni oprez.

Prema njihovim saznanjima, online prijevare imaju trend rasta, o čemu svjedoče brojne kampanje. Pandemija COVID-19 doprinijela je povećanju online transakcija. Okončanjem pandemije taj je trend nastavio s rastom, a samim tim rasle su i online prijevare koje se najčešće ogledaju u lažnom predstavljanu stvarnih postojećih trgovaca u cilju prikupljanja/krađe bankovnih podataka građana, dodaju iz Udruge.

U slučaju prijevare klijenti kontaktiraju banke te je, po našim saznanjima, riječ o nekoliko klijenata, mjereno u kraćem vremenskom intervalu, koji su izvršili prijavu banci, napominju iz Udruge banaka BiH.

Kako kažu, najčešće je to slučaj kada klijenti dostave svoje kartične podatke (broj kartice, datum isteka, CVV broj) trećim stranama, tj. da su sami klijenti žrtve hakerske prijevare. Najučestaliji način napada hakera je, nadalje upozoravaju, korištenje tehnika socijalnog inženjeringa (nagradne igre, humanitarne akcije, prodaja na Olxu i slično), phishing, smishing, CEO prijevare i slično.

Iz Udruge savjetuju građanima da kupuju od kvalificiranih i provjerenih online trgovaca te da ne nasjedaju na poznate prodajne trikove visokih rabata. Uz to, jedan od mehanizama potvrde validnosti trgovca je upotreba 3D secure sigurnosnog standarda, gdje trgovac na svojoj strani upotrebom ovog mehanizma dokazuje svoju validnost.

Također, banke konstantno upozoravaju građane da nikada neće potraživati njihove podatke preko kanala komunikacije (pozivom, SMS-om ili web-linkom) te obavještavaju klijente o sigurnom načinu korištenja kartica i osobnih podataka. U slučaju hakerskog napada građani najprije trebaju kontaktirati banku da se izvrši blokada kartice za koju sumnjaju da je kompromitirana hakerskim napadom.

Nova prijevara u BiH – na meti su korisnici brze pošte

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.