U petak puštanje digitalnog signala

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko izdao je nalog da u petak u 12.00 sati u RTV Domu u Sarajevu i Zgradi RTRS u Banja Luci bude pušten testni digitalni signal u digitalnim oblastima Sarajeva, Banje Luke i Mostara.

Time je završena prva faza digitalizacije prijenosne i emisijske opreme u BiH, a u narednoj fazi je planirano pokrivanje digitalnim signalom i preostalih šest digitalnih oblasti, odnosno cijelog područja BiH.

Programe javnih RTV servisa RTV BiH, RTRS i RTV FBiH u tim oblastima građani mogu pratiti na 30. televizijskom kanalu u Sarajevu, 32. kanalu građani Banje Luke, dok je za građane Mostara u skladu sa Ženevskim sporazumom osiguran 36. televizijski kanal.

Program će biti moguće pratiti i u okolnim gradovima i mjestima koja imaju optičku vidljivost prema emisijskim lokacijama, što se prvenstveno odnosi na građane Vogošće, Ilijaša, Visokog, Pala, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Gradiške, Laktaša, Čelinca kao i mjesta u dolini rijeke Neretve prema Čapljini.

Iz Ministarstva naglašavaju da građani Sarajeva, Mostara, Banje Luke i okolnih gradova i mjesta koja imaju optičku vidljivost prema emisijskim lokacijama ne trebaju pomjerati svoje vanjske prijemne antene. Građani koji imaju TV prijemnike novije generacije trebaju znati da ta vrsta TV prijemnika u sebi već imaju ugrađene modele za prijem digitalnog signala.

Građanima koji imaju TV prijemnike starije generacije preporučeno je da ne kupuju resivere za prijem digitalnog signala dok ne bude riješen način financiranja i nabavke odgovarajućih resivera, odnosno dok ne budu utvrđeni minimalni tehnički zahtjevi koje moraju ispunjavati za kvalitetan i nesmetan rad.

Također, javni RTV servisi će i dalje nastaviti analogno emitiranje svojih programa, tako da građani do kojih neće dolaziti digitalni signal u ovoj fazi digitalizacije neće biti uskraćeni za prijem programa javnih RTV servisa (BHT, FTV, RTRS), priopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.