U petak će se odlučiti hoće li u Ljubuškom i dalje teći najskuplja voda u BiH

Nekoliko puta smo pisali o problemu s vodom u Ljubuškom. Naime, u ovom mjestu voda je najskuplja u BiH. Na taj problem ukazuje Udruga mladih Agape, koji su prikupljali potpise građana, organizirali ulične akcije i na mnoge druge načine ukazivali na situaciju u svom gradu, piše portal Buka.

Prema najavama, u petak bi se na sjednici Općinskog vijeća trebala naći točka u vezi s cijenom vode u Ljubuškom. O ovoj problematici portal Buka je razgovarao s Marijom Herceg, predsjednicom Udruge mladih Agape iz Ljubuškog.

Marija, već duže vrijeme ukazujete na to da u Ljubuškom teče najskuplja voda u BiH. Možete li nam malo pojasniti tu situaciju u Vašem gradu?

To ‘duže vrijeme’ već pomalo prelazi u ‘smiješno dugo vrijeme’, s obzirom na to da je inicijativa pokrenuta prije sedam mjeseci. Teško da nam je općina kroz tih sedam mjeseci grcala u problemima mnogo važnijim od gotovo dvije tisuće prikupljenih potpisa kojima se vlast nije udostojila službeno ni obratiti. Nedostatak bog-zna-koliko mnogo pitanja kojima se bavi naše Općinskog vijeće pokazuje i datum posljednje sjednice – posljednja je bila prije gotovo dva mjeseca. Malo je nezgodno da objašnjavamo vladajućima šta i kako činiti kad se na njihovu odluku ‘požali’ toliko velik broj ljudi. Nezgodno, no ne i neuobičajeno, jer vjerujemo da je to slika i dosta drugih gradova i općina u BIH.

Napominjemo, usporedbe radi, u susjednim Grudama, cijena vode je 1.30 KM s PDV-om po m3, Širokom Brijegu 1.17 KM s PDV-om, u Mostaru 1,27 KM s PDVom, u Sarajevu do 30 m3 1,40 KM, dok je kod nas nova cijena (nije da i stara nije premašivala cijene u susjednim općinama) 1,79 KM s PDV-om .

U petak bi na sjednici Općinskog vijeća trebala naći i Vaša točka vezana za cijenu vode u Ljubuškom. Što očekujete nakon ove sjednice?

Nakon što je toliko vremena prošlo od potpisivanja peticije i raznih naših zahtjeva za obrazloženje ili komentar od strane OV-a, pa i, usuđujemo se reći, nemara i izrugivanja tolikom broju nezadovoljnih građana, držeći ih u neizvjesnosti, očekivali smo mnogo. Međutim, sinoć je do nas došao materijal koji je povodom ove točke upućen vijećnicima. U materijalu koji nosi naslov: ”ZAKLJUČAK o neprihvaćanju inicijative Udruge mladih Agape” stoji samo jedna jednostavno-proširena rečenica: ”Ne prihvaća se inicijativa – peticija Udruge mladih Agape iz Ljubuškog od 04.05.2015. godine za ukidanje Odluke Općinskog vijeća Ljubuški, kojom se povećava cijena vode u Općini Ljubuški”.

Nama ovo ne upućuje na ono što smo tražili – a to je ponovno izglasavanje odluke. Hoće li u petak doći do tog ponovnog izlasavanja – ne znamo, ali ono što možemo jeste pozvati sve građane da s nama u ovoj (neočekivano dugoj) borbi ostanu do kraja i postide i prozovu one koji se još jednom usude usvojiti prethodnu odluku OV-a kojeg smo mi birali. Na izborima do kojih može i vanredno doći.

Koliko su građani bili zainteresirani za ovu problematiku, imajući u vidu da ste organizirali javne akcije i prikupljanje potpisa za peticiju?

Građani podržavaju s određene distance. Nemaju dovoljno povjerenja ni prilikom davanja svog potpisa, kamoli da treba da urade nešto više, što nije stav kojim se može išta promijeni. Ako ne postoji vjera da se stvari mogu promijeniti, a kako su se drugačije i mijenjale nego voljom neke šire i uporne mase, onda teško mogu očekivati da će to netko činiti umjesto njih. Znamo ‘rješavati’ probleme drugih zemalja i krajeva svijeta iz udobnosti Facebook profila, a ne znamo što nam se događa na vlastitoj ulici, i tko nam rovari po vlastitom džepu.

O ovoj temi smo razgovarali početkom šestog mjeseca, šta se u međuvremenu dogodilo?

Zahvaljujem se prvo što preko Vas dobijamo znatan medijski fokus koji ova priča treba. U međuvremenu se s druge strane nije događalo ništa, osim nekoliko stranica nepismenih priopćenja upućenih s krivih adresa. Vjerojatno, radi ušutkivanja. Treba reći da su se događali i neki pokušaji korištenja političkog autoriteta osobno usmjereni na izvore ezgistencije nekih članova, kao zadnje svirepo sredstvo. Kao da je novac ikad potreban da se bude glasan. No, zanimljiva je upravo – ironija, s obzirom da članovi udruge rade volonterski na projektima od općeg dobra. S naše strane je upućeno nekoliko zahtjeva za očitovanje, zahtjev za izvanrednom sjednicom s jednom točkom dnevnog reda, te zahtjev upućen, konačno – županijskom upravnom inspektoru da izvrši uvid u rad OV-a Ljubuški, što je na kraju i učinjeno, pa vjerujemo da je rezultat ova sjednica.

Mladi iz Ljubuškog su pokrenuli cijelu priču oko vode, koliko su stariji građani bili tu da Vas podrže?

Stariji građani nam trebaju i više nego oni to misle. Nažalost, ima ih dosta koji su proveli život šuteći, od straha da im političke struje ne uzmu posao. S vremenom se njihov izvor straha dao dobro upoznati, pa ih ima dosta koji reagiraju i brže i snažnije od nezaposlenih, nepotizmom- oštećenih, odlazećih – mladih.

Poruka za vlast prije sjednice Općinskog vijeća…

Ako se danas može skupiti grupa od nekih petnaestak osoba koji su voljni i niz godina raditi za opće dobro, bezuvjetno, onda to mora biti nešto dobro. S druge strane, to bi morala biti i – politika. Dobra je i ova inicijativa koja je građanima omogućila da se očituju po pitanju koje se tiče direktno njih, a što se to u politici ne tiče njih direktno? Ova inicijativa upućena je od onih koji nastoje raditi za opće dobro onima koji su izabrani da rade za opće dobro i za to dobivaju – plaću. Najmanje zbog ovog se nadamo da će se ova agonija u petak okončati.

(Buka.com)

Komentiraj: