U pet županija uhićeno osam osoba zbog prodaje donirane poljoprivredne opreme

Policijski službenici Federalne uprave policije i Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije u nedjelju su pod nadzorom Tužiteljstva Sarajevske županije, započeli s realizacijom zajedničke operativne akcije kodnog naziva “Farmer” te uhitili osam osoba.

Akcija je provedena na području FBiH, a vezano za kazneno djelo “Udruživanje radi činjenja kaznenog djela” te u vezi sa kaznenim djelima “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” “Prijevara”.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po naredbama Županijskog suda u Sarajevu, vrše se pretresi na devet lokacija na području Sarajevske, Zeničko-dobojske, Tuzlanske, Unsko-sanske i Hercegbosanske županije, te je lišeno slobode osam osoba inicijala I.M. (1965.), A.T. (1967.), M.N. (1961.), H.S. (1962.), E.S. (1959.), R.O. (1969.), V.J. (1971.), R.DŽ. (1964.), dok se jedna osoba nalazi izvan Bosne i Hercegovine.

Navedene osobe se sumnjiče da su u razdoblju od 2014. do polovice 2015. godine, u svojstvu članova Komisije za dodjelu poljoprivredne mehanizacije ispred Vlade FBiH i drugih njima bliskih lica, izvršili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju poljoprivredne opreme i mehanizacije koju je donirala NR Kine Bosni i Hercegovini u vrijednosti preko 1.000.000,00 KM, a koja je bila namjenjena za korisnike iz FBiH, pogođene poplavama, na način da su istu za gotov novac prodavali direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cijenama, a sve u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa gore navedenim kaznenim djelima, a koji su traženi Naredbom Suda.

Osobe lišene slobode će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predane uz Izvještaj o počinjenom kazneom djelu, na dalju nadležnost Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu, javlja Klix.ba.

Asistenciju prilikom današnjih aktivnosti pružaju pripadnici Županijskih ministarstava unutarnjih poslova Zeničko-dobojske, Tuzlanske, Unsko-sanske i Hercegbosanske županije.

(www.jabuka.tv)