U ovom gradu izmjereno je rekordnih 50,7 °C

Zabačeni grad u zapadnoj Australiji izjednačio se s najtoplijim danom u zemlji u povijesti, izvještavajući o vrućih 50,7 stupnjeva Celzija, objavio je meteorološki zavod.

Takve temperature mogle bi postati uobičajene u Australiji zbog globalnog zatopljenja, upozorilo je Vijeće za klimu te zemlje.

Obalni grad Onslow u četvrtak poslijepodne dosegao je rekord.

Novi rekord maksimalne temperature Zapadne Australije i izjednačen nacionalni temperaturni rekord!, objavio je Državni zavod za meteorologiju na Twitteru.

Onslow je dosegao neviđenih 50,7 stupnjeva Celzijevih što je rekord Zapadne Australije i jednak je najtoplijem danu u Australiji prije 62 godine u Oodnadatti SA.

Zemlja je posljednji put zabilježila temperaturu od 50,7 stupnjeva Celzijevih 2. siječnja 1960. u južnoaustralskoj zračnoj luci Oodnadatta, navodi se na web stranici zavoda.

Direktor istraživanja Climate Council dr. Martin Rice rekao je da je rekord dio dugoročnog trenda zatopljenja potaknutog sagorijevanjem ugljena, nafte i plina.

Rekao je da ekstremne temperature već imaju smrtonosne katastrofalne posljedice u Australiji.

Toplinski valovi su tihi ubojica u Australiji, uzrokuju više smrtnih slučajeva nego bilo koji drugi ekstremni vremenski događaj, rekao je.

Australija je doživjela ljeto s požarima na zapadu zemlje i smrtonosnim poplavama na istočnoj obali.

Rice je rekao da bi, bez smanjenja emisije stakleničkih plinova, takve rekordne temperature mogle postati uobičajene u Australiji.

U Sydneyu i Melbourneu ćemo vidjeti ljetne dane od 50 stupnjeva do 2030., rekao je.

(Hina)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.