U ovoj grani gospodarstva je najviše zaposlenih u BiH

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u veljači 2024. godine broj zaposlenih osoba iznosio je 852.921, a od toga je bilo 386.586 žena.

U odnosu na siječanj 2024. godine broj zaposlenih osoba povećao se za 0,1%, a broj zaposlenih žena za 0,3%, piše Večernji list.

Isti podaci pokazuju kako je tijekom veljače najviše zaposlenih bilo u prerađivačkoj industriji, gdje je radio ukupno 165.501 djelatnik, među kojima 63.969 žena.

Na drugom mjestu je trgovina na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikala, gdje je u drugom mjesecu ove godine plaću zaradilo ukupno 156.085 zaposlenih, među kojima 82.444 žene. Iako je prerađivačka industrija još uvijek na prvom mjestu prema broju zaposlenih, uskoro bi je, uspoređuju podatke, trgovina mogla prestići.

Naime, u odnosu na prošlu godinu broj radnika u prerađivačkoj industriji je smanjen, dok broj zaposlenih u trgovini bilježi konstantan rast. Podaci Agencije za statistiku BiH o broju zaposlenih u veljači ove godine pokazuju kako se broj radnika u odnosu na prošlu godinu smanjuje i u poljoprivredi, rudarstvu, djelatnostima umjetnosti, zabave i rekreacije, kao i u ostalim uslužnim djelatnostima.

Oko 20% ugostiteljskih radnika iz BiH ponovno odlazi na sezonu

S druge strane, bilježi se porast broja zaposlenih u djelatnostima koje se odnose na građevinu, prijevoz i skladištenje, pružanje smještaja te pripremu i posluživanje hrane, informacije i komunikacije, poslovanje s nekretninama, kao i obrazovanje.

Očekivano, rastom zaposlenih smanjio se broj registriranih nezaposlenih osoba.

U veljači 2024. godine broj registriranih nezaposlenih osoba u BiH iznosio je 338.528, a od toga je bilo 198.497 žena. Broj registriranih nezaposlenih osoba se u odnosu na siječanj 2024. godine smanjio za 0,6% (broj muškaraca se smanjio za 0,6%, a broj žena također se smanjio za 0,6%), naveli su iz Agencije za statistiku BiH.

Dodali su kako se u usporedbi s veljačom 2023. godine broj registriranih nezaposlenih smanjio za 4,7% (broj muškaraca se smanjio za 6%, a broj žena za 3,8%). Kada je riječ o registriranim nezaposlenim osobama po kvalifikacijskoj strukturi, uočava se da je najveći broj nezaposlenih osoba s VKV i KV kvalifikacijom106.901, zatim slijede nekvalificirane osobe – 99.498 i osobe sa srednjom stručnom spremom – 95.288.

Njemačka obitelj kupila imanje u BiH na kojem će uzgajati konje

Kao nezaposleni vodi se najmanji broj polukvalificiranih osoba (PK) – 4942, a slijede ih osobe višeg obrazovanja (VŠS) – 5289. – Udio ženske populacije među registriranim nezaposlenima iznosi 58,6% ili u apsolutnom iznosu 198.497 osoba ženskog spola, piše Večernji list.

U ženskoj populaciji najveći broj nezaposlenih osoba je sa srednjom spremom (SSS) – 62.652, nekvalificiranih (NK) 59.372 i s VKV i KV kvalifikacijom – 51.501 osoba ženskog spola – objasnili su iz Agencije za statistiku BiH. Inače, unatoč još uvijek velikom broju registriranih nezaposlenih osoba, Bosna i Hercegovina se danas suočava s velikim nedostatkom radne snage, na što poslodavci konstantno upozoravaju.

Kako je rečeno nedavno na konferenciji o tržištu rada u BiH održanoj u Sarajevu, trenutačno nedostaju radnici u građevini i trgovini, kao i visokokvalificirana radna snaga. Također, tom je prilikom naglašeno kako je potrebno stvarati i radnu snagu koja je konkurentna na tržištu rada.

SSS BiH: Desetine tisuća radnika živi s mizernim primanjima

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.