U osnovnim školama HNŽ-a održan štrajk upozorenja, nastava počinje bez prvog sata

U ponedjeljak u osnovnim školama Hercegovačko-neretvanske županije neće biti održan prvi sat. Ni u prvoj ni u drugoj smjeni. Štrajk upozorenja sredstvo je za kojim su sindikati posegli kako bi županijsku Vladu natjerali da odgovori na nekoliko njihovih zahtjeva iz radno-pravnog statusa.

Neredovno raspisivanje konkursa za prijem radnika, naknada za prijevoz, 19 godina star Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju – samo su neki od razloga, kažu u sindikatima, zbog kojih se među nastavnim osobljem u osnovnim školama javlja bunt.

No, ključna stavka o kojoj s poslodavcem, odnosno Vladom HNK-a, žele razgovarati jeste povećanje koeficijenata složenosti posla, prenosi Federalna televizija.

Imamo nižu plaću od srednjoškolskih, od prosjeka Federacije i prosjeka naše županije.

Prosjek u HNK-u je 1.030 KM, a naša profesorska plaća u osnovnoj školi je 926 KM, ističe predsjednik Sindikata učitelja HNK-a Slavko Lauš. Za 185 maraka je niža od one koju primaju kolege u srednjim školama, iako razlike, tvrdi Lauš, pozivajući se na Zakon o radu, ne bi smjelo biti. Na sve zatraženo, u Vladi kažu da mogu tek djelomično odgovoriti.

O koeficijentu za obračun plaće dogovor će, izgleda, teško postići.

Javnost treba znati da smo mi kroz kolektivni ugovor koji vrijedi tri godine potpisali da ćemo kroz tri godine, svake godine po pet posto, povećati plaću prosvjetnim radnicima, ističe Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNK-a (HDZBiH).

Dosad nije povećavan spomenuti koeficijent nego osnovica, što je za prosvjetare jednako kršenju kolektivnog ugovora.

Ne tražimo ništa više nego što drugi imaju, po zakonu, po kolektivnom ugovoru. Nadam se da će naši u Vladi to shvatiti, da ćemo naći rješenje, navodi Lauš. Iako su sjedali za stol prije nekoliko dana, a sjest će i u tjednu pred nama, nastavno osoblje štrajk upozorenja će provesti u ponedjeljak.

Nisu baš optimistični da će im na zahtjeve udovoljiti, no ovo će polugodište, kažu, ipak mirno privesti kraju. Drugo možda i ne počne na vrijeme – ukoliko se odluče na generalni štrajk.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.