U organizaciji HNS-a održan okrugli stol “Fiskalna politika u funkciji unaprjđenja poslovnog okruženja”

U organizaciji Hrvatskog narodnog sabora danas je u Domu HDZ-a BiH u Mostaru održan okrugli stol “Fiskalna politika u funkciji unaprjeđenja poslovnog okruženja”.

Cilj okruglog stola bio je, kako je kazano potaknuti raspravu vezanu za unaprijeđenje poslovnog okruženja s ciljem rasterećenja gospodarstva kroz provođenje mjera fiskalne politike.

Obraćajući se nazočnima Jelka Milićević – ministrica financija u Vladi FBiH kazala je kako je ovo vrijeme kada se trebaju zajednički definirati reformske agende razvoja.

Treba se znati što gospodarstvenici misle, udruženja gospodarstvenika, nositelji izvršnih vlasti, dužnosnici i izabrani zastupnici jer je to jedan krug, jedan lanac gdje se o zakonima raspravlja i predstavlja jedan dobar zakonodavni okvir i na kraju krajeva u tijelima, odnosno parlamentima usvajaju, kazala je ministrica Milićević.

S jedne strane imamo zahtjeve za rasterećenija gospodarstva i to smo i danas rekli da smo mi kroz prethodno razdoblje to podržavali ali da s druge strane ne smijemo narušiti ravnotežu svih korisnika proračuna na svim razinama. Ta ravnoteža moguća je se postići proširenjem osnovice poreza i drugo suzbijanjem sive ekonomije za koji se procjenjuje da je njeno sudjelovanje u BiH skoro 30 posto. Tu onda ide cijeli slijed aktivnije uloge nadzora i trošenja sredstava, naglasila je Milićević.

Svi nazočni pozdravili su ovakav način komuniciranja i poželjeli da on bude uistinu češći i da se na određeni način na vrijeme u samom začetku i razmatranju čuje argumentirano mišljenje odnosno stavovi i analize svih sudionika ovog procesa.

Okrugli stol organiziran je u suradnji sa predstavnicima Federalnog ministarstva financija, akademskom zajednicom, Sveučilištem u Mostaru, Direkcijom za planiranje BiH, Gospodarskom komorom FBiH, Zavodom za programiranje i razvoj FBiH, Odjelom za financije i Odjelom za gospodarstvo Glavnog vijeća HNS-a.

Fiskala politika u funkciji unaprijeđenja poslovnog okruženja prvi je od dva okrugla stola koji će se održati tijekom srpnja 2019. godine.

(www.jabuka.tv)


14 komentara

 • I nitko nema snage
  da odagna propadanje
  i nitko i ne pokusava
  da bude vise od hladne zelatine
  koja la.prda medju krajnostima
  kao rijetko g(o)v.o
  dok svi tvoji
  besprizorni usrecitelji
  i samozvani stovaoci onog
  sto ne razumiju
  I svi tvoji placeni nitkovi
  dousnici i sjecikese
  i svi tvoji mutavi
  urlatori zvucnih titula
  hrabro spletkare zasticeni
  lopovskim kodeksom
  koji stiti vjernike od zarazenih
  a svaku duhovnost
  uvijek i na vrijeme
  efikasno lijece u samom zacetku
  Pa kakvo ime da ti damo
  gospodjice od tri pedlja
  krivo srastanje gospodine
  krivo srastanje

  4
  1
 • …u nikad manju prostoriju nije stalo vise kriminalaca…da je pravde i postenja vise bi ovi zavrijedili zatvora nego svi zatvorenici u zenici!!!

  5
  1
 • Ovi kad se sastanu negdje ce velika pljacka da se desi… Aluminij su sahranili, sto je sada na redu. Klempo i dobrocinitelj su zabrinuti za hrvatski puk… Kuku nama narode. Sprdaju se javno sa nama. Oni pricaju o poboljsanju poslovnog ambijenta u okruzenju a Aluminig, onoliki gigant ugasise i opljackase. Jesu li oni zdravi, normalni. Odmaraju se na jadnom narodu…

 • Ne kužim. Pričaju da podržavaju gospodarstvo, sve porazne olakšice za plaće radnicima su srezali, od dnevnice za službeni put, neoporezivog dijela regresa, pa i naknade za topli obrok. Sve to je dovelo do manjih primanja zaposlenih jer nitko od poslodavaca neće preuzeti veće opterećenje ako ne mora. Da se razumijemo svi tako gledamo za sebe da što manje platimo nešto kad kupujemo. I posljedica smanjenja primanja zaposlenih je manji raspoloživi dohodak, naravno manja potrošnja, znači manje PDVa, manje uvoznih carina, u konačnici manje prihoda državi..
  Svojom politikom su napravili višestruki efekt na smanjenje prihoda državi… i njenim građanima.
  Toliko o stručnjacima za okruglim stolom.

 • Znaci izbace na cestu 900 ljudi,naprave dug 400mil i onda dva dana iza imaju seminar o “…o unapredenju poslovnog okolisa”… i u prvom redu drug Dragan..
  Boze narode jesi glup… usput zna se HDZ da nebi netko mislio da je netko drugi kriv…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.