U novoj tvornici kod Mostara počinje prerada 4.000 tona rajčice

Tvornica koja će vratiti poljoprivrednu proizvodnju u Hercegovinu na razinu koju zaslužuje dobila je prvi od nekoliko suvremenih strojeva za preradu, a potez na koji se gleda kao na važan dio ukupnog mozaika ojačavanja ruralnog razvoja ovoga dijela BiH otvara nove mogućnosti te najavljuje početak prerade rajčice već u kolovozu.

U srcu Hercegovine, u mostarskom naselju Kruševu, uz prometnicu koja vodi prema Čitluku, u tvornicu za preradu rajčice tvrtke Marinada svakodnevno dolazi i najsuvremenija oprema putem koje će se, doznaje Večernji list, već u kolovozu prerađivati industrijska rajčica, čiji je urod procijenjen na 4.000 tona.

O tehnološkom dosegu nove opreme govori i podatak kako, primjerice, pogon za sušenje može osušiti osam tona rajčice za četiri sata. Tvornicu je posjetio i mostarski gradonačelnik Mario Kordić, koji se uvjerio u stupanj radova unutar samog objekta.

Kompletnu opremu, odnosno pogone i linije, Marinada d.o.o. je naručila u Republici Hrvatskoj. Glavni isporučitelji opreme su Sinitech Industries d.o.o. Sisak i Euclid d.o.o. Vinkovci. U tvornici će biti instalirano sedam pogona i linija. Tijekom jučerašnjeg dana završeno je montiranje prvog pogona za sušenje voća, povrća i začinskog bilja koji je izvela vinkovačka tvrtka na čelu s mr. sc. Miroslavom Žakulom, dipl. ing. strojarstva kojemu je Glavni odbor Hrvatskog energetskog društva Zaklade “Hrvoje Požar” dodijelilo nagradu “Hrvoje Požar” za realizirani projekt racionalnog gospodarenja energijom.

Ovo je važno naglasiti jer je pogon koji je osmislio Žakula, a Marinada ga nabavila, ekološki prihvatljiva linija za sušenje i preradu na bazi čistih tehnologija koje štite vode i zrak te štede energiju.

Ostalih šest pogona koji će se montirati do kraja kolovoza proizvodit će i pakirati koncentrat rajčice, sušenu rajčicu u maslinovom ulju različitim pakiranjima, gotove proizvode na bazi koncentrata rajčice u različitim pakiranjima, gotove proizvode na bazi sušene mljevene paprike u različitim pakiranjima, pelat u limenci u različitim pakiranjima, sjeckanu rajčicu u limenci u različitim pakiranjima. Također, bit će moguća proizvodnja džemova, marmelada, ajvara, raznog kiselog programa, programa za salate itd.

Oglasila se mostarska tvrtka zbog kadmija u krumpirima

I dok se tvornica u srcu Hercegovine priprema za početak rada, već nekoliko sezona na obližnjim kraškim poljima brojni poljoprivrednici u kooperaciji s Marinadom rade na uzgoju industrijske rajčice i rog-paprike, a do sada su, služeći se najmodernijim poljoprivrednim tehnologijama, proizveli 10.000 tona povrća te ih je Marinada u okvirima ugovora s tvrtkom Podravka d.d. izvezla u Republiku Hrvatsku u preradne pogone iste tvrtke, navodi Večernji list.

Ove godine očekivanja su kako će prinosi industrijske rajčice biti 4.000 tona, a paprike 1.000 tona, a pritom treba svakako podsjetiti kako će se cjelokupna količina rajčice prerađivati u novoj tvornici nadomak Mostara, dok će paprika ići u izvoz.

Doznaje se i kako se svi procesi na polju obavljaju koristeći najsuvremenije tehnologije, pa čak i satelitsko navođenje, a to se može zahvaliti i svakodnevnoj vezi Marinadina tima na čelu s Marinadinim direktorom proizvodnje, magistrom agronomije Antoniom Ćorićem, s istarskim i talijanskim proizvođačima, agronomima i tehnolozima.

Tako je od ove godine suradnja s kooperantima podignuta na najveću razinu.

Većina nasada je pripremljena traktorima s GPS navođenjima bez vozača, uključene su automatske sadilice, polagači i skidači folije, međuredni deponatori i frezači, automatski sustavi navodnjavanja i prihranjivanja, sonde postavljene u polja za interno praćenje vlažnosti, hranjiva, temperature i EC provodljivosti tla, a sve povezano internetom s programima u uredima Marinade, te finalno kombajni za berbu rajčice.

Pojavivši se na tržištu proizvođača, a i sigurnog otkupljivača, Marinada je pridobila prvenstveno interes braniteljske populacije, a potom i ozbiljnih proizvođača koji su se do tada bavili manjim proizvodnjama za konzumno tržište. O značaju ove priče svjedoči i činjenica da Marinada danas ima 23 skupine kooperanata, a s istima se izgrađuju iznimno produktivni odnosi, kao i tehnička suradnja, rezultat čega su izvrsni prinosi koji će ove godine, očekivanja su, biti na rekordnoj razini.

U Mostaru, Širokom Brijegu i Ljubuškom zasađeno dvostruko više sadnica rajčice i paprike

Sve navedeno pokazuje kako poljoprivredna proizvodnja u ovom dijelu Bosne i Hercegovine ima izniman potencijal razvoja, pozicioniranja na tržištu, kao i obuhvata većeg broja obitelji koje će i u godinama koje dolaze imati stabilan i izdašan iznos prihoda, stvarajući tako prijeko potrebnu osnovu za ostanak i opstanak, piše Večernjak.

A u kojoj mjeri su se aktivnosti na proizvodnji unaprijedile, svjedoči i podatak kako se ove godine rajčica i rog-paprika proizvode na prostoru četiri općine/grada: Široki Brijeg (Biograci, Uzarići, Ljuti Dolac), Ljubuški (Prolog, Otok, Radišići), Čapljina (Višići) i Stolac (Jasoč i Vidovo polje).

Brojke su također respektabilne, pa su tako u primarnoj proizvodnji 2024. godine Marinada i kooperanti zasnovali proizvodnju na 60 ha, od toga 28 ha industrijske rajčice, a 32 ha rog-paprike. Očekivanja su kako će prinos industrijske rajčice biti 4000 tona, a sredinom kolovoza plan je početi s berbom sirovine s kraških hercegovačkih polja te dopremom u novoizgrađenu tvornicu, gdje će se započeti s preradom. Usjevi rog-paprike su u fazama ukorjenjivanja i cvatnje te se očekuje prinos od 1000 t. Rog-papriku u 2024. nastavljaju u svježem stanju izvoziti u RH u preradne komplekse tvrtke partnera Podravka d. d. Koprivnica.

(www.jabuka.tv)

30 komentara

    • Vjerojatno te ne ferma ni rođena majka pa od jada i očaja došao na ovu stranicu. Još malo pa će te hospitalizirati. Nije ti lako, žao mi te je.

  • A vidi Kordica ,za radno mjesto glasnogovornika za odnose s javnoscu raspisao natjecaj…uvjeti su VSS elektro ing. ili IT ing. Zna li da za takvo radno mjesto postoje osobe koje su zavrsile Fakultet za odnose s javnoscu. Na radno mjesto Turisticke zajednice Mostar, a za radno mjesto Strucni suradnik za razvoj turizma marketing i promociju, primljen Dino koji je zavrsio IT fakultet..pored toliko osoba , koji su magistri marketinga. Dino ucestvovao u promociji skokova sa Starog mosta…jos kao student. Nije sala..koja odgovornost. FUJ za takav razvoj turizma . Ovdje jos uvijek ,u vecini ,ne zive ovce, koje ne bleje u vasem toru.

  • Tesla izmislio struju, Bell telefon….Knezovic glasovanje poslije 19 sati a Marinada kažu ljudi idući tjedan izbacuje prvi ajvar….zvat će se Opet Mi Dođite…

  • Svaka cast Niki Marusicu. Da njega nije bilo od ovoga nista. Covjek se istinski bori za ovaj hrvatski narod. Bravo Niko..!👍

  • Ovaj u sredini je ili vrlo sliči zelenskom,blizanci i oba teški lažovi,ovaj kao liječnik trebao bi biti ok ,ali gdje živi nije slučajno takav i šta bi a onim zaštitarom koji je iziritirao nekadašnje ultrase,jeli živ

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.