U Njemačkoj se raspravlja o povećanju poreza na meso

Povjerenik Europske komisije Guenther Oettinger usprotivio se u četvrtak zahtjevima njemačkih Zelenih i organizacija za zaštitu životinja za povećanjem stope poreza na dodanu vrijednost na meso i mesne prerađevine.

Povećanje poreza na meso sa sedam na 19 posto zasigurno ne bi smanjilo potrošnju mesa, rekao je Oettinger (Kršćansko-demokratska unija CDU) u razgovoru za medijsku grupu Funke.

On smatra da bi poskupljenje pridonijelo tome da potrošači opet manje kupuju meso iz ekološkog uzgoja te da bi se povećala potrošnja mesa iz konvencionalnog uzgoja.

Oettinger je ukazao i na to da poskupljenje mesa samo u Njemačkoj ne bi imalo smisla na zajedničkom europskom tržištu.

Potrošači iz pograničnih područja bi meso kupovali u jeftinijem EU inozemstvu, rekao je Oettinger. On je istodobno prijedlog njemačke stranke Zeleni za povećanjem porezne stope na meso, čime bi se financirao prikladniji uzgoj životinja, okarakterizirao kao “socijalno upitnu metodu“.
 
Djeca u obiteljima koje materijalno ne stoje najbolje odjednom bi bila slabije opskrbljena temeljnim živežnim namirnicama, rekao je Oettinger.

Nekoliko udruga za zaštitu životinja povelo je početkom tjedna raspravu o povećanju poreza što bi se koristilo u subvenciji poljoprivrednika koji svoje štale žele modernizirati i prilagoditi humanijim standardima držanja životinja.

Paralelno uz porez na ugljični dioksid potreban nam je i porez na meso. Radi se samo o nekoliko centi po kilogramu mesa koji bi mogli biti iskorišteni za modernizaciju štala, rekao je Thomas Schroeder, predsjednik Njemačke udruge za dobrobit životinja početkom tjedna u razgovoru za dnevnik Neue Osnabruecker Zeitung.

Ideja je naišla na podijeljene reakcije predstavnika političkih stranaka. Stranka Zeleni načelno podržava ideju, ali predsjednik stranke Robert Habeck smatra kako izolirane mjere poput povećanja poreza na dodanu vrijednost na meso ne bi pridonijele rješenju problema.

Ono što nam je potrebno je obuhvatniji plan koji bi vodio k masovnijoj ekološkoj proizvodnji namirnica, rekao je Habeck za dnevnik Sueddeutsche Zeitung.

Udruge poljoprivrednika su podržale ideju, ali strahuju da bi povećani prihodi od poreza bili utrošeni na birokraciju te traže direktne subvencije za preorijentaciju na ekološku proizvodnju.

U prvoj polovini ove godine proizvodnja mesa u Njemačkoj je, u usporedbi s istim razdobljem lani, pala za 2,6 posto.

(Hina)


8 komentara

  • I nasa vlast se misli da mi jedemo sto vise mesa!Zato svaki tj u trg centru imas akciju mesa i to ruku na srce jako jeftino malo jace od 5KM!Svaki kupac moze probrati da li zeli slona medjeda krokodila nosoroga ili bilo koje druge visoko kaloricne zivotinje!
    Kad ga skuhas na leso kost postane crnja od crne noci,a to je znak da je friskotek zaklano!Treba reci da nas ni najjaci konj nema tako jaku i krupnu kost kao ta teletina koju kupis na akciji vrat s kosti 5.95KM!Prvu vodu kad ga hoces otkuhati tocno se zapitas da to nije voda iz ves masine kad se pere roba na 95 stupnjeva?Toliko neke sapunjake i voda sivo crna!Ali jbg neka ima Sisovic Pavic Goranovic itd itd.to su Hrvati domoljubi!Svabe su za nas male mace!

    • Kupiš teletinu izgleda kao da je tek zaklana a kad ispečeš ti je crno i žilavo i ne može se jesti.Toliko o mesu od 6-7 KM kod nas.
      Kažu da ga natope u nekoj kemikaliji i izgleda friško.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.