U Njemačkoj razbijena banda provalnika kojom se upravljalo iz Hrvatske

Šef odjeljenja za borbu protiv međunarodnih provalničkih bandi Rajnhold Bergman izjavio je na konferenciji za novinare da je u Münchenu dosad uhićeno 20 provalnika.

“Od četiri osobe za koje se sumnja da su vođe bande, dvojica su još početkom svibnja u suradnji s hrvatskom policijom uhićena u blizini Zagreba”, rekao je Bergman.

Tom prilikom je u “dvije vile u blizini Zagreba” pronađen nakit i gotovina u vrijednosti od oko 100.000 eura.

“Ukradeni novac očigledno odlazi u Hrvatsku. Radi se o vilama u mramoru. Ljudi koje smo tamo zatekli nisu zaposleni”, dodao je Bergman.

Njemački istražitelji procjenjuju da ova grupa provalnika ima i do 500 članova koji su međusobno rodbinski povezani, kao i da ne djeluju samo u Njemačkoj već i u Belgiji, Francuskoj, Španjolskoj i Italiji.

Bergman je naveo da istražitelji polaze od toga da je ova banda za vrijeme svog boravka u Njemačkoj bila odgovorna za svaku petu provalu.

“Klan je jasno hijerarhijski strukturiran: na vrhu su u inozemstvu oni koji upravljaju ukradenom robom i koji upravljaju akcijama, ispod njih su osobe koje raspolažu stanovima u zemljama u kojima se vrše provale, ispod njih su logističari koji se brinu za prijevoz, a na dnu su sami provalnici pri čemu se uglavnom radi o maloljetnicima“, priopćila je policija.

Državni tužitelj An Lajding govori o dobroj organizaciji klana koji se, po svemu sudeći, ovim poslom bavi u više generacija.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.