U Njemačkoj počela velika kontrola rada na crno

Njemačka carina započela je u utorak ujutro s dvodnevnom akcijom kontrole rada na crno i plaćanja satnica ispod zakonskog minimalca.

U akciji sudjeluje 6000 službenika, a glavni cilj joj je utvrđivanje broja radnika koji primaju satnicu manju od zakonom zajamčene satnice od 8,84 eura, stoji u priopćenju Savezne carinske uprave u Potsdamu.

Kako se dalje navodi, diljem zemlje pojačano će se kontrolirati sektori koji su “posebice podložni” prekršajima u području isplata minimalca, a pritom se navode ugostiteljstvo, građevinarstvo, špedicija, mesoprerađivačka industrija i poduzeća koja pružaju usluge čišćenja objekata.

Istodobno će se provoditi kontrola protiv ilegalnog zapošljavanja. Prema informacijama ministarstva financija, država godišnje zbog ilegalnog zapošljavanja gubi prihoda u visini oko milijarde eura.

Nadležni ministar Olaf Scholz je obećao povećanje broja radnih mjesta u sektoru kontrole zapošljavanja. Sadašnjih 6800 u odjelu Financijske kontrole (FKS) u stanju je kontrolirati samo 2,4 % poduzeća na što sindikati upozoravaju već godinama.

(Hina)

 


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.