U nevremenu oko Banja Luke od grada oštećeno oko 200 objekata

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić naložio je danas gradskom Odsjeku za civilnu zaštitu da izvrši procjenu štete na domaćinstvima u četiri prigradska naselja koja su pretrpjela najveću štetu u jučerašnjem olujnom nevremenu, koje je praćeno snažnim udarima grada.

Prema nalogu gradonačelnika, Civilna zaštita će uraditi prvu, preliminarnu procjenu štete i zaštititi oštećene objekte od daljnjih oštećenja, s obzirom na to se, prema prognozi Hidrometerološkog zavoda, noćas može očekivati velika količina padalina koja može izazvati dodatnu štetu, rekao je Mladen Ćućun, šef Odsjeka za civilnu zaštitu i poslove teriotorijalne vatrogasne jedinice.

Po prvim podacima sa terena, u naseljima koje je zahvatilo nevrijeme, oštećeno je oko 200 objekata. Kako je ustanovoljeno na terenu, najveća šteta zabilježena je na području Mišinog hana.

Najvećim dijelom radi se oštećenju krovova, polupanim prozorima i oštećenim fasadama. Na Civilnoj zaštiti je sada da zaštiti oštećene objekte kako bi spriječili daljnju štetu, rekao je Ćućun.

Dodao je da su ekipe Civilne zaštite i profesionalne vatrogasne jedinice, uz pomoć mještana,uspjele prekriti najlonskim pokrivačem veliki broj oštećenih objekata te ističe da se taj posao nastavlja i danas.

Prema nalogu gradonačelnika, na osnovu izvještaja Civilne zaštite, u narednim danima bit će formirana povjerenstva za procjenu nastale štete. Istovremeno, povjerenstva će, kako je priopćeno, procjenjivati i štetu na poljoprivrednim usjevima i voćnjacima u naseljima pogođenim nevremenom, koja je, prema podacima sa terena, također značajna.

(Fena)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.