U nedjelju u Mokrom održat će se 8. manifestacija “Na temeljima bazilike naše”

U nedjelju 21. srpnja u Mokrom kod Širokog Brijega održat će se 8. manifestacija “Na temeljima bazilike naše”. Riječ je o manifestaciji koja će početi misnim slavljem na ostatcima starokršćanske bazilike (V. –VI. st.).

Ranokršćanska bazilika u Mokrom, prije provedenih najnovijih revizijskih istraživanja, široj je javnosti bila poznata po izvješću istraživača objavljenom tri godine nakon završetka prvih istraživanja 1958. godine. Samo uskom krugu stručnjaka, arheologa i povjesničara umjetnosti, bila je dostupna arheološka građa koja je tom prigodom otkrivena ili na drugi način prikupljena.

Pokretni sitni predmeti, nakon istraživanja, smješteni su u spremišta Zemaljskog muzeja u Sarajevu pod čijim su patronatom ova istraživanja i provedena, te Muzeja Hercegovine u Mostaru i Franjevačkom samostanu na Širokom Brijegu, daleko od očiju javnosti. Ostaci su arhitekture također bili nedostupni. Budući ih u ono vrijeme nije bilo moguće konzervirati i prezentirati javnosti, ponovno su zasuti zemljom i ostavljeni čekati za to povoljnija vremena.

Unatoč tomu što su istraživanja u Mokrom dala bogate nalaze kamene dekorativne plastike, koji su zbog različitih muzejskih koncepcija ostali izvan stalnih postavki, bazilika je najviše bila poznata po svom osnovnom planu, ponajviše zbog komparacije s drugim srodnim građevinama na području rimske Provincije Dalmacije.

Više o samoj bazilici dostupno je na web stranici Pobijeni.info.

Program se nakon svete mise nastavlja prigodnim kulturno-zabavnim programom u kojem će nastupati kulturno-umjetnička društva iz Mostara, Kiseljaka, Usore, Novog Travnika, Ljubuškog i Širokog Brijega.

Sve posjetitelje će, uz bogatu tombolu, zabavljati tamburaški sastav Zlatne žice, priopćili su organizatori.

Nacrt bazilike u Mokrom

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Bazilika nije naša nego je rimska. A u onoj pjesmi kaže Žanko od stoljeća VII. tu Hrvati dišu. Hm, ova bazilika je starija čitavo stoljeća, ako ne i više. Kako to? Tko ju je porušio? Da nisu možda Hrvati i Avari u svojim doseljeničkim najezdama u ove krajeve malo bili divlji? Ako smo mi rimljani, naša je.

  • Prije dolaska Hrvata, ovdje su živjeli ljudi koji su prihvatili kršćanstvo, pa je iz tog doba ova starokršćanska bazilika. Kad su došli Hrvati, porušili i zapalili, pa nakon nekoliko stoljeća se pokrstili, ali nisu obnovili ovu baziliku svo do 1998. godine. I sada se neki Mokrani smatraju nasljednicima starih Ilira koje su najprije satirali Rimljani, a onda Hrvati, pa do dana današnjeg. Međutim, bazilika je kršćanska i nema nikakva spora u njoj slaviti Svetu Misu, ali bi bilo jako lijepo da se ona održi barem po staroslavenskoj liturgiji, tj. po liturgiji koja je bila prije raskola na Istočnu i Zapadnu Crkvu, koji se dogodio upravo na današnji dan 1054. godine!! Kako bi to bilo lijepo !!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.