U nedjelju pljuskovi i zahlađenje – Jabuka.tv

U nedjelju pljuskovi i zahlađenje

Još u subotu će biti toplo i sunčano vrijeme s visokim temperaturama u cijeloj državi, a nakon toga slijede kiša i zahlađenje. Hidrometeorološki zavod Federacije BiH upozorio je da se na području cijele BiH u nedjelju 20. rujna očekuje zahlađenje, a lokalno velika količina padalina.

Očekuje se uglavnom između 10 i 20 litara kiše po metru četvornom u cijeloj zemlji, a lokalno je moguće i do 40 litara. Najviša dnevna temperatura zraka između 15 i 20, na jugu Hercegovine od 20 do 25 stupnjeva.

Nestabilno vrijeme

Odmah u ponedjeljak doći će do razvedravanja u Hercegovini, dok će se u Bosni zadržati oblačno vrijeme s lokalnim pljuskovima. Temperature neće drastično rasti i bit će ugodno vrijeme. U ponedjeljak poslijepodne očekuje se razvedravanja u cijeloj zemlji.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda u dugoročnoj prognozi najavljuju promjenjivo vrijeme do kraja mjeseca.

”Od 19. rujna pa do kraja mjeseca prognozira se nestabilno vrijeme praćeno umjerenom kišom. Nešto više padalina očekuje se početkom idućeg tjedna (od 21. do 23. rujna). Kako se mjesec bude bližio kraju tako će i padaline biti sve manjeg intenziteta, stoji u prognozi federalnog zavoda. Temperature zraka u razdoblju od 20. do 30. rujna u Bosni se očekuju od 7 do 11, a u Hercegovini od 10 do 15 stupnjeva Celzijevih. Svakako treba naglasiti da se u Bosni u jutarnjim satima očekuje svježije vrijeme s maglom po kotlinama i uz riječne tokove. Maksimalne dnevne temperature zraka u istom razdoblju očekuju se između 21 i 26 °C.

Topla jesen

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda navode i kako bi jesen 2015. godine na prostoru Bosne i Hercegovine, prema prognostičkim materijalima trebala biti toplija ili nešto toplija u odnosu na prosječne vrijednosti temperatura zraka.

”Sezonska prognoza (rujan, listopad, studeni) pokazuje da će temperature zraka biti veće sredinom rujna, krajem listopada i početkom studenog. U navedenom razdoblju mogući su kratki prodori hladnijeg zraka ali i veća negativna odstupanja,” kažu klimatolozi. U prvoj polovici listopada, temperature zraka mogle bi biti u granicama ili nešto niže od prosjeka. Srednje minimalne temperature zraka sezone bit će nešto iznad višegodišnjeg prosjeka.

”Razdoblje s nešto većom količinom padalina moguće je sredinom listopada i krajem studenog. Nije isključeno da tijekom jeseni bude više razdoblja s intenzivnijim padalinama kao i dužih razdoblja bez padalina,” stoji u prognozi za jesen koju je izradio klimatolog Dženan Zulum.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.