U nedjelju misa na Mosoru za ubijene Škripare

Marijofil Mandić, Zlatko Ćavar, Jure Zovke, Božo Hrkać, Jakiša Alpeza, Vidak Prskalo, Veselko Rezić, Ivan Jurčić, Ivan Kolobarić i Ivan Katura imena su ubijenih Škripara, za koje će se i ove godine, u župi Mostarski Gradac (Široki Brijeg), selo Gostuša održati sveta misa u nedjelju, 18. rujna u 11.30 sati.

”Pozivamo vas sve da dođete na sedamdesetu obljetnicu smrti naših škripara, koji su koji su mučki ubijeni 18. rujna 1946. godine, za što nitko ni do dana današnjeg nije procesuiran ni osuđen”, navodi se u priopćenju Gradske uprave Široki Brijeg.

Nakon svete mise, kao i do sada, održati će se prigodno druženje.

(www.jabuka.tv)


33 komentara

 • Zna se tko je ih izdao, a njegova obitelj ugodno živi. Zna se i tko je sve sudjelovao u ubojstvu istih, a obitelji tih imaju i te kakve povlastice i danas. O Čemu pričamo…

 • od nacionalnog otpora,napravljena je najprimitivnija seoska zabava,gore imate janjetinu,”političke” subjekte koji dođu po protokolu i fratre sa zabranom…Ni riječi o udbaškom zločinu i o počiniteljima zločina…Kad misa završi i odu subjekti,onda bude i cajke…
  Da mogu ustat gore navedeni Škripari,pobili bi sve ove navedene što im na misu dođu!

  Živila Nezavisna Država Hrvatska

 • Anonimno zasto javno ne znamo za hrabre koji su ubijeni i ko je odgovoran ,zar se bojite imena neka se zna.
  Za ubijene Pokoj Vjecni Daruj Njima Gospodine NekaU Miru Pocivaju !

 • Malo je prostora za obrazlozit ove teme koju sansu su imali zasto su ostali iza postrojbi jeli prosudba bila losa vrijeme i ptostor jesuli imali sansu za preziviti kako se boriti???

 • Borili su se dokle su mogli.Do kraja .Za svoj hrvatski narod i za svoju Nezavisnu Državu Hrvatsku.Godinu i više su se uspjeli opirati srbopartizanskim ,četničkim ubojicama ,kao i izdajicama hrvatskog naroda u redovima kos-a i udb,e ,a onda su ih izdajom, spletkama i mučki pobili krvnici koji su došli iznutra.
  Prije više tisuća godina Ciceron je REKAO;NEPRIJATELJ PRED VRATIMA JE UVIJEK NEPRIJATELJ ZA KOG ZNAŠ TKO JE I ŠTO JE,MEĐUTIM ONAJ NEPRIJATELJ KOJI JE UNUTAR NAŠIH ZIDINA JE PRAVI NEPRIJATELJ PROTIV KOJEG SE NEMOŽEŠ OBRANITI I KOJI ĆE TE U KONAČNICI UBITI I UNIŠTITI.
  Upravo se to dogodilo i našim mučenicima. Ciceronove riječi i nakon tolikih tisučljeća i danas kao da su pisane za nas i opominju nas na sutrašnjicu.
  Neka je slava i čast palim hrvatskim bojovnicima,herojima i križarima.

 • Mislim jedan od njihovih terminatora
  Mata Rajkovic prebjeg omao je visoki ustaski cin licsnin sprcijslista za
  “Ustasku emigraciju” misl da mogu frugi vide toga nspisati.

 • Ove nedužne i jadne ljude pobila je ideologija,zločinački pokret u bivšoj Jugi koju su podržavali i bili njihovi sljedbenici do 1992 god.većina ovih naših hrvatskih političara koji prestavljaju danas hrvate u BiH-ni. Mrtvima pokoj vječni,a škripara koji bježe i koji će bježati imamo danas više nego u to vrijeme. Kakva je onda razlika između one vlasti u bivšoj Jugi i ove danas u BiH-ni. Hrvate progonili i oni i ovi danas,stim da su ovi danas još opasniji.Hrvatskom čovjeku je izgleda sudbina da bude progonjen ili ubijen,ako te ne ubiše u ratu sada će te sigurno progoniti uz prećutno odobravanje naših ,,juda,,političarta koji nas prestavljaju u izvršnoj vlasti. Došlo vrijeme da će živi biti ljubomorni na mrtve. Bože nas sačuvaj od ovoga zla koje se nadvilo nad hrvate…

 • Medunje je usla grupa OZNa na celu s Mata Rajkovic bivsi ustaski casnik.Skrobo idrugi nisu im vjerovali otisli ali svdjedno kasnije su
  zvjefskiikvidirani

 • Navik on živi ki zgine pošteno. (F.K.FRANKOPAN)
  Nažalost, cijela je Hrvatska jedna velika grobnica. Srbo komunisti i četnici zajedno s hrvatskim judama te 1945g i u poraću pobili na stotine tisuća hrvatskih ljudi.Civila i vojnika ,koji su položili oružje misleći da idu kući svojim obiteljima jer je rat završen. Komunisti nisu tako mislili. Pobili su sve što su mogli tih olovnih godina. Križari su se oružano borili dokle god su mogli, ipak to je bila borba unaprijed izgubljena i bez onih izdajica iz vlastitih redova koji su je samo ubrzali. Tako su uz zdušnu potporu petokolonaških hrvata izdajica pobijeni i posljednji hrvatski borci u Domovini-križari.
  Danas u RH,ima oko 600 masovnih grobnica pobijenih Hrvata.U Sloveniji ima oko 840 poznatih masovnih grobišta u kojima leže ostatci pobijenih hrvatskih sinova i kćeri. Bezbrojna stratišta pogubljene hrvatske vojske(razoružane i svezane)govore nam da je cjena naše današnje slobode skupo plaćena krvlju ponajboljih hrvatskih sinova.
  O ovi naši križari borili su se do zadnje. Nisu imali kamo ići..odlučili su tu ostati, tu se boriti i tu umrijeti za svoju Državu. Hrvatsku Državu.
  Ustaški vojnici i jurišnici ,vođeni zapovjeđu-obrani ili umri-nisu znali za povlačenje , ni za predaju!
  Radije su umrli boreći se za svoje ideale nego gledati srboslaviju u kojoj bi bili robovi. Njihova ljubav za Hrvatsku bila je primjer kako se voli Domovina.
  Neka je čast i slava poginulim hrvatskim bojovnicima ,križarima i herojima. Čestitim hrvatskim vojnicima neka je pokoj vječni u njihovoj svetoj hrvatskoj Hercegovini.

 • Ljudi, obrazujte se, nikad nije kasno, kako li već. Ovo su bili obični ubojice a kasnije drumski razbojnici koji su pljačkali gdje su stigli. To će vam posvjedočit svi stariji ljudi koji se ne boje kazati istinu. Ovdje je kao i bezbroj puta prije stvoren mit, bajka za majmune koji su dovoljno blesavi da u to povjeruju. Žao mi što navijači grada u kojem svi živimo nose naziv po grupi bandita, što se moram stidjet kad god odem preko granice. Smrt fašizmu, sloboda sarajevo grad je velik, prvak je čelik.

 • sve je to dobro misa za poginule i okupljanje ali one karaoke i zvučnici i par seljaka pjeva narodne pjesme i šta je onda svrha okupljanja na mosoru osim svete mise što je jedino vrijedno poslušati a ovo ostalo je šprdačina i ništa drugo

 • Ozna i mucila i do 60-tih. Kod njih je bio tretman na potiljak kap po kap hladne vode ,onda kad dode zgoda ubijali kao nesretan slucaj ,ali zaklela se zemlja raju sve se tajne doznaju.
  Nagradeni su oni koji su i poslije ubijali bivse vojnike i mucenike : stan i posao ili obadvoje ,ali i dalje su isti bili aktivnii nagradivani ,ugladeni cak i u Crkvi redovno da ne bude sumnje.
  Bog im platio za sve patnje nevinih!

 • Anonimno – pitate kako doci do Mosora pola puta autom ili pjesice ,mozete kao nase zene koje su isle u drva ,brime drva s Mosora donijet i sve drugo dnevne poslove cijeli dan radit.tako su dolazile i sestre svojoj braci hranu donosile .

 • Da godpodo kako smo se mi svi ponasali u to doba jesuli nas bolile njihovr rane?koliko je sirokobrizana
  27.7. 41. Ubijeno u Drvaru nisu bili
  vojnici(27).sjetite se proslava???.

 • pa u Drvaru, Boričevcu, B.Grahovu, Kulen Vakufu i ostalim manjim mistima(selima)oko tih gradića , te srpanjske 1941 je ubijeno na tisuće Hrvata civila.Zvjerski su ih pobili srbovlašku divljaci , četnici i boljševici s đavolskom petokrakom na kapi ili bizantskom đavolskom kokardom. Ubijeno je tamo i Hrvata iz Širokog Briga koji su se zatekli tu kao radnici kod Katoličke crkve i svećenika te župe.Naravno sve su ih pobili bez iznimke i žene i dicu i starce. Ubijali su ih na najstravičnije načine kakve poznaju samo afrohetitski i arapsko sinajski divljavci.Vlaška kopilad je čak pobila sve hodočasnike iz vlaka koji se vraćao iz Knina s blagdana svete Ane tog dana. Nisu čak ni župnika poštedjeli nego su ga s ostalim civilima mučili, nabili na ražanji ispekli. Neke druge hodočasnike, među kojima je bilo nekih iz Hercegovine su spalili u lokalnoj tvornici drvene celuloze, tako što su ih skupa s radnicima te tvornice(/Hrvatima) i njihovim obiteljima bacili žive u peći za topljenje celuloze i tako ih ubili.
  Sve je to zapisano u odličnoj knjizi ;Zločini nad Hrvatima jugozapadne Like i Bosne u ljeto 1941 god.
  U jami Golubnjača pored Drvara završilo je svoj život na tisuće Hrvata i Muslimana tog srpnja 1941. Od tada pa sve do danas u tim gradovima, općinama nema Hrvata jer su ih srbovlaški četnici i petokrakaši , po starom divljačkom afrohetitsko -arapskom običaju mučili, i zvjerski usmrtili.
  Da se ne zaboravi, jer isti taj vlaški, ubilački i koljački etnos je i danas među nama i ponovo će učiniti isto ako mu se pruži prilika.

 • Zalosno da Tadic,Vucic i dr. placu a Hrvati ubijeni neznamo svoju povjest i nismo imali priliku svoju istinu kazati ,tolike godine i lazi njihove slusat.

 • Zadnji skripar sto je ubijen bio je Ante Marijici izdo ga je caca od Bilog sto ima veleprodaju pica zvani mali covo u fratra se obuko i tako ga prevario i doveo mu Udbu a kasnije ga i ubili

 • Pitate se zasto se sutilo .Nabijali su hrvatima strah u kosti optuzivali nas narod za zlocine koje su oni cinili
  kada su svjedoci vani otome pricali sljedila bi likvidacije a domaci izd..

 • Najgori su oni koji u jednoj ruci nosi Križ a u drugoj Pušku i takvi licemjeri seru da vjeruju u BOGA .. A tko je prvi počeo nevine ubijati zna se veliki vjernici na žalost. Svaki rat u svijetu su počeli desničari glumeći vjernike.

 • Pa i kriz i puska su obrambeni mehanizmi .jugosu pa samo ste vi imali pravo nositi PUSKU i petokraku
  hsjduce hajd u kukuruz.

 • Jedini moguci nacin za nas bio je gandijevski nacin.opasniji za udbu njima du tribali “ekstremi” i oni koji bi pivali .jasenovac igradiska…da ih nije
  bilo kako bi oni bili heroji i face SKIJa

 • Nitko se nepita a gdje su posmrtni ostaci umorenih drugovi jesteli se ispovjedili cini mi se da ste se svi sahranili vjerski jesuli kazali mozda znamo?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.