U MUP-u RS samo četiri Hrvata rukovoditelji, 18 Bošnjaka, u Sudskoj policiji nijedan

Srbi dominiraju u rukovodnim strukturama Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske – pokazalo je Specijalno izvješće o nacionalnoj i spolnoj strukturi zaposlenih u policijsko-sigurnosnim agencijama u Bosni i Hercegovini, koji je izradila institucija Ombudsmena za ljudska prava BiH.

Po podacima iz rujna 2017. godine, u MUPRS-a 584 osobe srpske nacionalnosti bile su raspoređene na rukovodna mjesta. Bošnjaka je na tim pozicijama bilo 18 i svega četiri Hrvata.

U entitetskoj policiji ukupno radi 6.444 radnika srpske nacionalnosti, 356 Bošnjaka, 70 Hrvata, 33 zaposlena se izjašanjavaju da su iz reda ostalih, a 17 je pripadnika nacionalnih manjina.

Kada je u pitanju spolna struktura zaposlenih u MUPRS-a, u navedenom razdoblju je bilo 1. 571 žena i  5.349 muškaraca.

U Sudskoj policiji RS-a je zaposleno 219 radnika, od toga 205 Srba, sedam Bošnjaka, četiri Hrvata, jedan ostali i dva pripadnika nacionalnih manjina. Na svih rukovodnim strukturama su samo Srbi.

Nema nijednog rukovoditelja Bošnjaka, niti Hrvata, navedeno je u Specijalnom izvješću Ombudsmena za ljudska prava BiH.

Izvješće obrađuje relevantne odredbe važećih zakona kojima se uređuje pitanje zapošljavanja, te radnopravnih odnosa zaposlenih u policijsko-sigurnosnim agencijama na svim razinama vlasti, te naglašava važnost ravnopravne zastupljenosti spolova, kao i konstitutivnih naroda i ostalih u strukturi zaposlenih u policijsko-sigurnosnim agencijama.

(Fena)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.