U Mostaru svečano otvoren kružni tok kod Mljekare

U Mostaru je u srijedu svečano otvoren kružni tok kod Stambeno poslovnog objekta ‘Mljekara’, na križanju Ulica dr. Ante Starčevića i Kneza Višeslava. Ovo je prvo kružno raskrižje tipa ‘flower’ u Hercegovini.

Kružni tok je pritiskom gumba, nakon čega se upalila javna rasvjeta u kružnom toku, svečano otvorio mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Radove na izgradnji kružnog toka je izvelo poduzeće KTM Brina iz Posušja, a sama izgradnja Grad Mostar je koštala 361.390 KM. Projektant je bila mostarska GEO-DATA.

Moderan kružni tok

Kružni tok (rotor) je projektiran s dvije trake, širine 2×5,50 m=11,00 m, sa upuštenim razdjelnim otokom širine 1,20 m, ispunjen granitnom kockom utopljeno u beton. U kružnom toku i na krakovima je osigurana vozanost teretnog vozila s prikolicom. Po svojim dimenzijama i položaju spada u srednje urbana kružna raskrižja. Izgradnjom ovog rotora s dvije prometne trake povećat će se protočnost vozila i sigurnost svih sudionika u prometu.

U sklopu kružnog toka je uređena zelena površina s niskim grmovima i cvijećem.
Također je urađena nova oborinska odvodnja sa prometnica i kružnog toka, te nova javna rasvjeta sa Al stupovima i LED tehnologijom, kao i izmjena postojećih komunalnih instalacija u području obuhvata radova (vodovod, kanalizacija, ptt, elektro, kablovska itd).

Izgradnja kolektora

Prilikom otvaranja kružnog toka je rečeno kako je ovaj kružni tok samo jedan segment u cijelom projektu infrastrukture koju radi Grad Mostar.

Podsjećeno je kako je skoro završen prvi dio projekta izgradnje kolektora koji se u potpunosti planira završiti do 2018. godine, a koji će koštati 130 milijuna KM.

Rečeno je kako je 14.10.2016. godine uveden izvođač nastavak radova na izgradnji glavnih kanalizacijskih kolektora Grada Mostara. Vrijednost ugovora iznosi 9.096.204,15 KM.

Financijska sredstva za plaćanje radova po ovom Ugovoru osigurana su Ugovorom o kreditu potpisanom između Federacije Bosne i Hercegovine i Grada MOstara, u sklopu Projekta Vodoopskrba i odvodnja otpadnih voda u Federaciji Bosne i Hercegovine (WATSAN project).

Kreditna sredstva osigurana su od strane Europske investicijske banke (EIB). Rok za okončanje radova je jedna godina.

(Bljesak.info)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.