U Mostaru se pokreću studiji geodezije i geoinformatike

Na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održana je javna rasprava i predstavljanje Elaborata u sklopu osnivanja sveučilišnog preddiplomskog Studija geodezije i geoinformatike.

Ovaj Studij pripada polju geodetskog inženjerstva unutar područja tehničkih znanosti i razvijen je u okviru dvaju temeljnih grana: geodezije i geoinformatike.

Program je koncipiran za obrazovanje sveučilišnih prvostupnika/prvostupnica (inženjera) geodezije i geoinformatike, koji će dobiti dovoljno praktičnih znanja za rad u praksi, i istovremeno za omogućavanje daljnjeg nastavka školovanja na odgovarajućim diplomskim, odnosno poslijediplomskim doktorskim studijima.

Dekanica Građevinskog fakulteta prof. dr. Maja Prskalo istaknula je da je osnivanje ovog novog Studija iznimno važno za fakultet jer kroz njegov četrdesetogodišnji rad i osnivanje Studija arhitekture i urbanizma zaokružuje se ukupna strukovna djelatnost.

Geodete su u “braku s građevincima i arhitektima” što znači da je ovaj Studij bilo nužno osnovati, istaknula je.

Studij geodezije i geoinformatike izvodit će se na Građevinskom fakultetu od sljedećeg semestra i u suradnji sa Sveučilištem Sjever iz Republike Hrvatske osigurat će se studentima stručna i kvalitetna nastava.

Mi na Građevinskom fakultetu smo pokretač ovog Studija, te smo osigurali svu potrebnu infrastrukturu za kvalitetne nastavne planove i programe koji su u skladu s referentnim fakultetima u RH. Jako puno kolegija koje će slušati naši budući studenti Geodezije i informatike izvodit će se zajednički s postojećim studijima što će studente u ranim danima već potaknuti na blisku stručnu suradnju, naglašava Prskalo.

Više od 80% informacija koje okružuju svakodnevnog čovjeka sadrže podatke o prostoru.

Ogroman važnost geodeta

Karte, planovi, geodetska izmjera, GIS, navigacijski satelitski sustavi samo su neki od načina koji nam pomažu u definiranju prostornih informacija prilikom donošenja odluka, gospodarenja prostorom, prostornog planiranja, zaštite okoliša, gradnje objekata ili bilo kojeg drugog zahvata u prostoru.

To je razlog zašto geodezija i geoinformatika imaju značajnu ulogu u razvoju gospodarstva i društva u cjelini. Prof. dr. Danko Markovinović sa Sveučilišta Sjever iz RH, predstavio je program novog Studija, piše u priopćenju SUM-a.

Ovaj Studij doprinosi novim naraštajima, budućim studentima osposobljavanje za rad s geoprostornim podatcima i primjeni novih tehnologija koje postaju standard u ovoj struci. Geoprostorni podatci su temelj moderno uređene države i pokretač i snaga svake ekonomije. Znanje koje će studenti također dobiti obuhvata područja iz katastra, zemljišnih knjiga, ali posebnost ovog Studija je u tome što je on interaktivan s drugim studijima kao što su graditeljstvo, arhitektura, arheologija, poljoprivreda i zaštita okoliša, rekao je Marinković.

Predloženi sveučilišni preddiplomski studijski program geodezije i geoinformatike omogućuje stjecanje znanja, vještina i kompetencija prema svim normama studiranja na europskim sveučilištima i sukladno Bolonjskom procesu, te je usklađen s ostalim sveučilišnim i zakonskim dokumentima koji se odnose na znanost i visoko obrazovanje.

U sklopu pripremnih radnji provedeno je i istraživanje srednjoškolskih učenika završnih razreda koje je pokazalo visoku zainteresiranost srednjoškolaca za ovo zanimanje. Predloženi program omogućuje mobilnost studenata tijekom studija uz preporuku i nadzor imenovanih koordinatora (odnosno mentora u završnoj godini) i primjenu ECTS sustava bodovanja.

U smislu horizontalne pokretljivosti ovaj studij okrenut je primarno prema preddiplomskom sveučilišnom studiju koji se izvodi na referentnom Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu, ali i prema preddiplomskom sveučilišnom studiju Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te prema ostalim geodetskim i geoinformatičkim studijima unutar BiH, zemalja članica EU-a i zemalja regije (Crna Gora, Makedonija, Srbija).

(www.jabuka.tv)5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.