U Mostaru se otvara zanimljiva izložba meksičkog fotografa

Izložba fotografija Jacoba Prada, meksičkog fotografa i bivšeg dugogodišnjeg veleposlanika Meksika u raznim internacionalnim misijama u periodu od proteklih 20 godina, pod nazivom “Ecosistema 06050”, bit će otvorena u Galeriji Kraljice Katarine u četvrtak 3. ožujka 2022. s početkom u 19 sati.

Ova izrazito živopisna izložba u Mostar donosi dah metropole i prikazuje raznolikosti subkulturnih skupina kao i običaje i nošnje drevnih starosjedioca Meksika, te na direktan način tretira fenomene različitosti identiteta u jednom od najnaseljenijih gradova na planeti.

O izložbi Jacoba Prada renomirani meksički kipar Sebastijan Escultor između ostalog navodi:

Poslije više od dvije decenije života u različitim gradovima inozemstva kao član Ministarstva vanjskih poslova, Jacob Prado se vraća u Mexico City i usplahiren, s oštrom percepcijom i kamerom u ruci, ponovo otkriva ogromnu mješavinu kontrasta koji karakteriziraju njegovo živopisno društvo.

Nalazi se u povijesnom centru grada koji se u predhispanskom periodu smatrao za centar svijeta (stari ometéotl), gdje danas svakodnevno zajedno živi ne samo više društvenih klasa, već gdje postoji i neizbježna međuovisnost heterogenog ljudskog društva koji se sastoji od segmenata meksičkog stanovništva s vrlo određenim kulturnim karakteristikama koje ih međusobno razlikuju.

U koloritnom mozaiku prijestolničkog društva, fotograf bilježi slike plesača odjevenih u perje koji održavaju živost predhispanskog pogleda na svijet. Fotografije odraslih muškaraca i žena koji su predstavnici svoje tradicije, mogu biti poistovjećene s konzervativnim zapadnjačkim vrijednostima dok fotografije adolescenata koji slobodnog duha nastoje izraziti svoj identitet tetovažama i pirsinzima na tijelima, mogu biti tumačene kao alegorije ličnosti koja odbija biti otuđena.

Njegovi brzi refleksi iznova aktiviraju kameru i bilježe fotografije mladih pankera i cyber-gotika koji, oponašajući kulturne i identitetske trendove neprekidne globalizacije, prakticiraju simbolički interakcionizam kao instrument za postizanje svoje konsolidacije kao urbane subkulture u Meksiku XXI stoljeća. Fotograf, lutajući ulicama tog divnog predstavnika našeg višestrukog naslijeđa, svakim snimkom svoje kamere materijalizira i ovjekovječuje složene, subjektivne i bunovne trenutke različitih plemena koji postaju njegov glavni lik.

Ova izložba fotografija, izbor iz kolekcije “Ekosistem 06050”, treba predstvljati skener mjesta koje umjetnik danas poistovjećuje sa svojim domom: Apstraktna i živahna slika koja nadilazi logično objašnjenje, s puno boja ali i crno-bijela. To je portret prostora gdje se čini kao da vrijeme već vijekovima stoji i istovremeno nastavlja da priča svoje povijesti sa živahnim ponosom kao kada su naši preci odabrali ovu zemlju da je nastane i istraže.

Izložba je upriličena u suradnji s Veleposlanstvom Meksika u Beogradu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.