U Mostaru promocija dokumentarca o američkom heroju iz Ljubuškog

Dokumentarni film ”Heroji se ne zaboravljaju” govori o hrabrosti i požrtvovnosti američkog Hrvata Petera Tomicha (Petar Herceg Tonić) poginulog tijekom japanskog napada na Pearl Harbour 7. prosinca 1941.

Film u trajanju od 52 minute nastao u HRT-ovoj produkciji 2018. godine govori o časničkom namjesniku, hrvatskom iseljeniku Tomichu koji je služio na američkom bojnom brodu ”Utah” u trenutku kada je on pogođen s dva japanska torpeda te se naglo počeo prevrtati.

Svojom hrabrošću Tomich je spriječio eksploziju brodskih kotlova te time i veće žrtve među posadom, a za svoj je junački čin, u kojem je izgubio život, posmrtno odlikovan najvišim američkim odlikovanjem za hrabrost, Kongresnom medaljom časti.

”Heroji se ne zaboravljaju” govori i o uzbudljivoj potrazi za njegovim potomcima kojima bi se medalja uručila. Poslije gotovo desetljeća potrage i dokazivanja, pa čak i sudskih postupaka, umirovljeni američki kontra-admiral Robert Lunney dokazao je da je Peter Tomich ustvari Petar Herceg Tonić i našao njegove potomke u Prologu kod Ljubuškog.

Američkom heroju iz Ljubuškog odana počast u Mostaru

Tako je poslije šest i pol desetljeća jedna od rijetkih neuručenih Medalja časti, kojom je Tomicha odlikovao tadašnji američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt, dodijeljena je predstavniku obitelji umirovljenom pukovniku Hrvatske vojske Srećku Hercegu i to na palubi najvećeg nosača zrakoplova američke ratne mornarice Enterprise usidrenom 2006. pred Splitom.

Scenarij za ovaj film zajednički potpisuju Vladimir Brnardić, urednik Odjela Dokumentarni sadržaji HTV-a i Nenad Bach, hrvatski umjetnik i producent koji živi u Sjedinjenim Državama a redatelj je Ištvan Filaković.

Svečana projekcija filma održat će se u srijedu, 14. prosinca, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru s početkom u 19:00 sati. Ulaz za sve posjetitelje je slobodan.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.