U Mostaru predstavljena knjiga dr. Ive Pilara “Južnoslavensko pitanje i svjetski rat”

U organizaciji Matice hrvatske Mostar i HKD Napredak, Glavne podružnice Mostar, u sklopu Mostarskoga proljeća 2019. – XXI. dana Matice hrvatske,  u utorak navečer održana je promocija knjige dr. Ive Pilara “Južnoslavensko pitanje i svjetski rat”.

U promociji su sudjelovali Miroslav Palameta, bivši predsjednik HKD Napredak, Glavne podružnice Mostar i Josip Muselimović, počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar.

Ova knjiga je iznimno zanimljiva baš zbog ovoga vremena koga mi proživljavamo i ono što je on pisao u svoje četiri znamenite knjige je skoro pa proročanstvo. Drago mi je da se ova knjiga našla u sklopu Mostarskog proljeća u okviru naše međunarodne kulturne manifestacije. Ivo Pilar je osoba o kojoj bi se trebalo puno više govoriti. Dapače, bio je skoro kao naš Ilija Jakovljević na margini potpunog zaborava, ali evo vraćamo ih polako, jednog pa drugog, rekao je Muselimović novinarima prije početka promocije.

Ova knjiga je Pilarovo kapitalno djelo, a objavljena je pod pseudonimom L. v. Südland. Napisana je na njemačkom jeziku, a dugo godina je bila i zabranjena.

Složena je tematika u pitanju. Južnoslavensko pitanje je prijeporno pitanje u jednoj povijesti, s tim više što je autor Ivo Pilar i umro 1933. godine. Sumnjive su okolnosti njegove smrti kao i sama ideja knjige koja je trebala biti određeni mjerokaz ili istina nekog naroda. Pilar je sigurno imao i europske težnje i može se reći da je prvi uvidio problem južnoslavenskog pitanja, dodao je Ivan Vrljić, tajnik HKD Napretka glavne podružnice Mostar.

Ivo Pilar (Zagreb, 19. lipnja 1874. – Zagreb, 3. rujna 1933.), bio je hrvatski pravnik, povjesničar, publicist, filozofski pisac i pravaški političar. Smatra se utemeljiteljem hrvatske geopolitike. Njegovim imenom nazvan je Institut društvenih znanosti “Ivo Pilar” u Zagrebu.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.