U Mostaru predstavljena knjiga akademika Mladena Bevande

Knjiga ”Između dužnosti i odgovornosti”, autora i akademika Mladena Bevande predstavljena je u ponedjeljak navečer u Mostaru čime je krenuo program obilježavanja Tjedna, odnosno Dana Hrvatske akademije za znanost i umjetnost (HAZU) u BiH.

Važno je da smo započeli proslavu 10. obljetnice upravo s naša dva predsjednika, jednom smo se naklonili u krugu našeg Sveučilišta otkrivajući bistu pokojnog akademika Jakova Pehara, a večeras se ovdje spominjemo sažetka onoga što je akademik i predsjednik HAZU-a u BiH Mladen Bevanda radio u proteklom vremenu, kao pedagog i kao netko tko je obrazovao jako mnogo mladih ljudi, rekao je prilikom predstavljanja knjige akademik Dragan Čović.

Čović je za Bevandu istaknuo kako je on ”jedan pravi analitičar, čovjek koji je kronološki bilježio sve ono što je bilo bitno za naš prostor, posebno Hercegovine.”

Foto: Fena

Knjiga sama po sebi, 450 stranica podijeljenih u osam područja, dotiče se svakog dijela života u BiH, od ljudi koji su se vezali za svaki dio naše svakodnevnice koja je bila dosta turbulentna od 40-ih godina do danas. Veseli me što smo povezali ovu našu obljetnicu s osobom koja ima jedan poseban izričaj i odnos prema pisanoj riječi. On je osoba koja uvijek radi u službi čovjeka, zaključio je Čović.

Profesor Ugo Vlaisavljević izjavio je kako ga je knjiga akademika Bevande ”povukla da napiše dulju recenziju”.

Foto: Fena

Knjiga je poput onih knjiga koje nekad zovemo klasicima, uvijek se u novom čitanju nađu novi sadržaji. Izdvojio bih ono što smatram najznačajnijim. Knjiga je ne samo autorsko djelo, nego je djelo gdje predsjednik Akademije pokušava na desetine i stotine stranica pokazati ulogu i značaj HAZU-a u BiH za hrvatski narod i on to doista uspijeva, smatra Vlaisavljević.

Inče, obilježavanje Tjedna, odnosno Dana HAZU-a u BiH, traje do 21. lipnja.

Bevanda: Vrlo je teško danas biti odgajatelj

(Fena)

5 komentara

  • Stari udbaš.
    Samo takvi i prolaze u našoj “akademskoj zajed nici”…od odvjetnika Muselimovića pa na dalje…

  • Kakav je to akademik pedagog tuga na šta društvo dodje ovo je privatna akademija a prava je ono internacionalna- u sarajevu. Doveli Ugu a pravo mu ime Jugoslav što mu je ženu covic postavio za ministrica Sanja Vlaisavljevic.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.