U Mostaru povećan broj oboljelih od rotavirusa

U Hercegovini je ponovno prisutan rotavirus. Među oboljelima su najčešća djeca dobi do pet godina. Veći broj roditelja posljednjih je dana potražio liječničku pomoć za svoju djecu upravo zbog simptoma koji ukazuju na prisustvo ovog virusa.

Virus se manifestira mučninom, povraćanjem i proljevom, koji djecu, budući da traje šest do osam dana, jako iscrpljuje.

Prema riječima dr. Vesne Brkić, predstojnice Klinike za dječje bolesti u SKB Mostar, u ovoj zdravstvenoj ustanovi je trenutačno smješteno troje djece s trbušnim tegobama za koje se sumnja da su izazvane rotavirusom.

Kod jednog djeteta je virus potvrđen dok se kod dvoje još uvijek čekaju rezultati nalaza.

”Dvoje djece, kod kojih je također bio prisutan ovaj virus, je prije nekoliko dana pušteno kućama”, kaže za Večernji list dr. Brkić. Ističe kako razloga za paniku nema jer se prostorije pedijatrije redovito održavaju, a sva djeca su u bolnicu stigla zaražena.

”Uglavnom, netko u obitelji dobije virus koji se onda prenese na dijete jer je njegov organizam manje otporan na viruse”, kaže dr. Brkić.

Kako Večernji list doznaje od liječnika mostarske Hitne pomoći na Carini, prošlog tjedna je bio povećan broj starijih osoba koje su liječničku pomoć zatražile zbog trbušnih tegoba, a sumnja se da je kod većeg broja poteškoće izazvao upravo rotavirus.

(www.jabuka.tv)3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.