U Mostaru počeo rad Dnevnog centra za osobe s demencijom – Jabuka.tv

U Mostaru počeo rad Dnevnog centra za osobe s demencijom

Poslije Banja Luke, Sarajeva i Čapljine, počeo je s radom Dnevni centar za osobe s demencijom i u Mostaru.

U okviru Dnevnog centra nalazi se i Savjetovalište za članove obitelji. U našoj zemlji ne postoje službeni podaci o broju oboljelih od demencije. Svjetska istraživanja pokazuju kako je dementnih osoba sve više te kako će do 2050. godine stanje na svjetskoj razini biti alarmantno.

Biti star nije lako. Još je teže ako se oboli od demencije. Važnost suočavanja s ovim neistraženim stanjem, uvidjeli su djelatnici Caritasa, koji su uz pomoć stručnjaka, ali i donacija iz Austrije, otvorili Centre za osobe s demencijom u našoj zemlji. Posljednji u nizu i to Dnevni centar otvoren je u Mostaru početkom godine. Za sada Centar radi četvrtkom i petkom od 8 do 12 sati.

Tu se, zapravo, želi postići da se sa korisnikom radi na njegovoj tjelesnoj, psihološkoj, scijalnoj dobrobiti jer to su oni aspekti koje mi želimo što dulje očivati da osoba bude što dulje funkcionalna, kazala je psihologinja Martina Zovko za BHRT.

O demenciji se u javnosti vrlo malo govori što stvara dodatan problem. Budući da istraživanja nisu optimistična, tim koji radi na projektu “Ne zaboravi” želi ukazati na ozbiljnost situacije.

Upravo je jedan od važnijih ciljeva ovoga projekta “Ne zaboravi to” – senzibilizirati javnost ali i otvoriti oči obiteljima da sami uvide o kakvim je bolestima riječ. Odnosno, stanjima jer neki će za demenciju reći da nije bolest nego stanje. Jednostavno i kroz ovaj projekt i kroz informativne razgovore, kroz savjetovališta koja djeluju u sklopu ovih dnevnih centara vidimo da se ipak ljudi otvaraju, kazao je Ante Bender, voditelj projekta “Ne zaboravi” .

Službenih podataka, posebice u našoj zemlji, o oboljelim od demencije nema. Ono što se zna je da najčešće obolijevaju osobe starije od 60 godina. Znatno rjeđe obolijevaju i mlađe osobe. Žene, kako neke studije pokazuju, češće zahvaća demencija, no to se ujedno povezuje i sa činjenicom da žene dulje žive.

Istraživanja uistinu kažu da će oboljelih biti sve više i više i do 2050.godine na razini svjetskoj će biti alarmantno stanje tako da je sve ono što se napravi na nacionalnim razinama uistinu veliki korak da se i na svjetskoj razini napravi neki pomak, kaže Bender.

Zaboravljanje je jedan proces koji je normalan do jedne određene točke. Nama su na našim edukacijama govorili – nije bitno što zaboraviš gdje ti je ključ nego da znaš zašto ključevi koriste tako je nekako i sa demencijom, kaže Zovko.

Za razliku od Dnevnog centra u Mostaru, u Čapljini u okviru Doma Betanija, moguće je i trajno smjestiti osobe s demencijom o kojima se 24 sata dnevno brinu psiholozi, socijalni radnici i medicinsko osoblje. Kapacitet je 74 mjesta, a u iznimnim slučajevima postoji mogućnost i besplatnog boravka.

Pogledajte videoprilog BHT-a.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Ovako bolesnim ljudima je i obitelji bi bio od velike koristi samo dnevni boravak dok su oni na poslu.
    I ova dva sata su u redu ali je to velik posao obući bolesnika i odvesti bolesnika na dva sata i dovesti u radno vrijeme.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.