U Mostaru otvoren prvi pjesnički festival za žene

Prvi ženski pjesnički festival “Žena s knjigom”, na kojem će se predstaviti i susresti oko 60 književnica iz 15 zemalja, otvoren je u utorak u mostarskom Pozorištu lutaka, a trajat će do nedjelje, 27. kolovoza.

Ideja za ovaj festival potekla je od književnica Bisere Suljić Boškailo, Edhije Mahić i Enise Bukvić.

Imamo osjećaj da žena u BiH u odnosu na Europu nema toliko mogućnosti iskazati se. Uvijek ponavljam da se u svakoj ženi krije po jedna umjetnica i ako je potiskujemo, kao što se u BiH potiskuje, i ako joj ne damo prostora i slobode da se pokaže, onda ona ode u zaborav i ostane neizražena. Ovdje ima puno talentiranih pjesnikinja i umjetnica, BiH je puna genijalaca i htjeli smo tim ženama koje pišu u sjeni i boje se to otkriti dati poticaj da se time bave, kazala je Suljić Boškailo u razgovoru za Fenu.

Ako je žena kreativna, onda je i društvo kreativno, istaknula je.

Na glavnim funkcijama ovdje su većinom muškarci, a znamo da je žena nešto najjače u Bosni i Hercegovini i na ovaj način želimo joj dati prostora da se izrazi, bude slobodna i krene naprijed u bilo kakvu društvenu promjenu. Ženu treba pokrenuti i dati joj mogućnost, a ona će znati to pretvoriti u dobro, poručila je Suljić Boškailo.

Edhija Mahić naglasila je kako je jedan od glavnih ciljeva festivala „Žena s knjigom“ okupiti i povezati književnice.

Nas tri živimo u nekim drugim zemljama, ja sam već 30 godina u Norveškoj, Bisera je u Njemačkoj, Enisa u Italiji, i imamo puno iskustva u našem radu kroz književnost, ali i kroz različite organizacije tako da tim svojim iskustvom, kroz ovaj festival, želimo pružiti šansu književnicama iz dijaspore, BiH i regije da se upoznaju, razmjene iskustva i sklope prijateljstva, te da šira publika čuje za njih i njihova autorska djela. Naš cilj je da ovaj festival postane tradicija i da se organizira svake godine u Mostaru, te da ga proširimo kroz cijelu Bosnu i Hercegovinu, ali i u dijaspori, kazala je Mahić.

Prvog dana festivala knjigu “Lirski buket” predstavile su Lejla Žujo Marić, Sanela Kuko, Bisera Suljić Boškailo i izdavač knjige Šimo Ešić, a u nastavku večeri upriličeno je predstavljanje književnika dječje literature s temom “Čitanjem se raste”, među kojima su Marija Fekete- Sullivan, Lidija Sejdinović, Elmira Helać Mekić, Olgica Cice, Aleksandra Kostić, Bisera Suljić Boškailo, Milena Jukić Bandić, Jasna Ćorić i Vida Sreta Žuljević.

Cjelokupni program festivala održavat će se na nekoliko lokacija u gradu i to u Narodnoj biblioteci Mostar, Yunus Emre Institutu, Muzeju Hercegovina i Pozorištu lutaka Mostar, a autoricama koje zbog daljine nisu u mogućnosti doći u Mostar bit će omogućeno online sudjelovanje i predstavljanje književnog stvaralaštva u nedjelju, 27. kolovoza.

U organizaciji događaja, osim Enise Bukvić, Edhije Mahić i Bisere Suljić Boškailo, pomogli su i Društvo bosanskohercegovačkih pisaca, prevoditelja i bibliotekara u Švedskoj, Svjetsko udruženje žena BiH, Udruženje žena “Vrba” Gnojnice, Univerzitet “Džemal Bijedić” Mostar i Grad Mostar.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.