U Mostaru održan internacionalni festival “Bjelopoljski dani folklora” – Jabuka.tv

U Mostaru održan internacionalni festival “Bjelopoljski dani folklora”

U petak je na stadionu O.Š “Bijelo Polje” Potoci, održan Internacionalni festival folkora “Čuvari tradicije 2018“, odnosno, “IV bjelopoljski dani folklora – Mostar 2018”.

Organizatori festivala su: Kulturno-umjetničko društva (KUD) “Bijelo Polje”, “Turističko udruženje Sjever” – Potoci, Udruženja za očuvanje tradicije i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva (UTIKUS) “Bašlija” – Sarajevo.

Ovo je 70. godišnjica rada KUD-a “Bijelo Polje”. Ujedno je ovo, po prvi put, nešto što želimo da pokažemo svijetu, a to je da možemo zajedno živjeti u kulturi. U politici ne znamo kako je, ali u kulturi znamo – najljepše i najbolje. Najbolje osobe i prijatelji su stigli ovdje iz Europe i Azije. Festivalski odbor, ove godine, je dodijelio priznanje pojedincima i institucijama koji doprinose očuvanju i njegovanju kulture našeg naroda u BiH. Po prvi put dodjeljujemo priznanje za zaštitu kulture našeg naroda Mimar 2018. Preko 400 sudionika stiglo je u Bijelo Polje, u naš Mostar, našu BiH, da spoje ljude, da prednost daju kulturi i da pokažu dio kulturne tradicije svog naroda i svoje zemlje, naglasio je Miralem Gluhović, predsjednik KUD-a “Bijelo Polje”.

Sudionici festivala stigli su iz gradova širom Bosne i Hercegovine, kao i Albanije, Crne Gore, Srbije, Slovačke, Turske i Rumunjske. Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Rašid Hadžović, istaknuo je zadovoljstvo dolaskom gostiju iz različitih krajeva, kako regije, tako i drugih zemalja, koji imaju za cilj da nam pokažu svoje bogatstvo.

Večerašnji događaj je svakako vrijedan pažnje, što je ministarstvo obrazovanja, kulture, nauke i sporta HNŽ-a prepoznalo. Ipak, kao što i sam naslov “Čuvari tradicije” kaže, kulturno-umjetnička društva su čuvari naše tradicije i onaj tko ne poštuje svoju tradiciju, jednostavno, ne poštuje ni sebe. Drago mi je da imamo entuzijaste koji rade, ulažu svoje slobodno vrijeme i energiju da nam na visoko kvalitetan način omoguće da uživamo u igrama koje su se nekad igrale na ovim prostorima. Naravno, ja se nadam da će naše igre uvijek biti u srcima svih nas, i onih koji poštuju tradiciju, i da ćemo uspjeti dugo godina očuvati ovu tradiciju, poručio je ministar Hadžović.

Voditelj programa bio je Enver Šadinlija, jedan od najpopularnijih radio i televizijskih voditelja na našim prostorima, koji je kazao da je jako lijepo što se jedan ovakav događaj održava.

Internacionalnom festivalu folklora nazočio je veliki broj posjetitelja koji su sa zadovoljstvom gledali spoj plesa, glazbe i zabave te uživali u istom, priopćeno je.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.