U Mostaru održan “Girl’s Day” posvećen promociji srednjeg stručnog obrazovanja

U sklopu Sajma srednjih škola, u utorak je u Mostaru održan “Girl’s Day” – dan posvećen budućnosti učenica osnovnih škola, na kojem su učenicama predstavljena tehnička zanimanja te prezentirane priče žena koje su završile srednje stručno obrazovanje, a koje su danas vrlo uspješne, kako bi ih se motiviralo da se odluče za netipična ženska zanimanja.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović naglasio je kako to ministarstvo zajedno s Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju – GIZ ovim događajem, koji se već drugu godinu zaredom održava u Mostaru, pokušava osvijetliti zanimanja koja nisu tipično ženska.

Pozvao je učenice da upišu srednje stručne škole jer, kako je kazao, cilj im je da popune veoma veliki broj zanimanja koja su na tržištu, a za koje još uvijek nedostaju kadrovi.

Smatramo da ne mogu biti muška i ženska zanimanja te da posao koji se voli nije teško raditi, poručio je ministar.

Obećao je kako će u narednom periodu za sve one učenike koji se budu upisali na srednja stručna zanimanja biti osigurane i stipendije, o čemu je, kako je kazao, dobio i određenu suglasnost županijske vlade.

Savjetnica GIZ projekta “Stručno obrazovanje u BiH” Elma Badžak istaknula je kako su ove godine, u suradnji s Asocijacijom poduzetnika Hercegovine, uspjeli animirati i određeni broj kompanija koje su iskazale spremnost da prime učenice na par sati te da im objasne što ustvari znače ta zanimanja i djelatnost koju oni obavljaju.

To je poprilično inovativno u smislu suradnje između obrazovnog i sektora privrede i mi nastojimo kroz naš projekt “Stručno obrazovanje” unaprijediti tu kooperaciju, naglasila je Badžak.

Šefica Službe za odgoj, obrazovanje, mlade i sport Grada Mostara Senada Sadović podcrtala je kako je cilj spomenute aktivnosti zainteresirati učenice završnih razreda osnovnih škola za tehnička zanimanja i ukazati im na mogućnosti koje stručna i tehnička zanimanja nude.

Na taj način učenicama se želi pomoći kod odabira nastavka školovanja i izbora zanimanja i nadamo se da će im ovaj projekt pomoći u tome, dodala je Sadović.

U odnosu na prethodnu godinu, ovogodišnji “Girl’s Day” trajao je dva dana, a učenice završnih razreda svih osnovnih škola u pratnji nastavnika jučer su u sklopu prvog dana posjetile kompanije iz sektora za koje su iskazale poseban interes.

“Girl’s Day” se realizira u okviru projekta Njemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ – “Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini”, u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNK-a te Gradom Mostarom.

(Fena)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.