U Mostaru obilježena jubilarna 30. obljetnica 2. gardijske brigade HVO-a

Svečanom akademijom i polaganjem vijenaca u Mostaru je u subotu obilježena 30. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade Hrvatskog vijeća obrane.

General Stanko Sopta, ratni zapovjednik 2. gardijske brigade HVO-a poručio je u svom govoru da bez mira nema budućnosti.

Mi ne zaboravljamo. Bez mira nema budućnosti, stvarali smo ga patnjom, slavimo ga svaki put kad se okupimo, kazao je u uvodu general Sopta, poručivši da je “budućnost u nama, a ne u lažnim mirotvorcima” te da budućnost nemaju ni oni koji od prošlosti bježe.

Svečanost obilježavanja jubilarne 30. obljetnice utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a održana je u vojarni Stanislava Baje Kraljevića (Foto: Fena)

Obilježavajući 30. obljetnicu, prije svega, prisjećamo se naših poginulih. Kroz ta sjećanja izviru osjećaji časti i ponosa. Činjenica je da su naši poginuli vitezovi ispunili zadano iz kodeksa časti i time se trajno odredili kao časni, pošteni i vrijedni ljudi, kazao je general-bojnik Ivica Jerkić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za operacije.

Rekao je i da je 2. gardijska brigada HVO-a sudjelovala u svim operacijama hrvatskih snaga i u svim tim operacijama izvršavala svaku moguću taktičku zadaću.

Ako imate organizacijsku kulturu, obojenu profesionalizmom, ako imate iskusne gardiste i vojnike te zapovjednike koji vode primjerom, onda se to zove uspješna vojna postrojba, a to je bila 2. gardijska brigada HVO-a, istaknuo je general-bojnik Ivica Jerkić.

Vijence za sve poginule branitelje danas su položila brojna izaslanstva (Foto: Fena)

Svečanost obilježavanja jubilarne 30. obljetnice utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a održana je u vojarni Stanislava Baje Kraljevića, a nakon svečane akademije i polaganja vijenaca, u zavjetnoj kapeli sv. Ivana Krstitelja služena je sveta misa za sve preminule pripadnike te postrojbe.

Vijence za sve poginule branitelje danas su položila brojna izaslanstva, među kojima i Republike Hrvatske i Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, te izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora, predvođeno Draganom Čovićem, predsjednikom HNS-a i HDZ-a BiH.

Održana prva memorijalna utrka u spomen na pripadnike 2. gardijske brigade HVO-a

(Fena)

11 komentara

  • Sjećaš li se Baja da ti nitko nije aplaudirao poslije govora na Stipića livadi, a to je zato što se stalno družiš s bivšim oficirima i agentima KOS-a JNA tj. s ljudima koji su u početku rata bili protiv Hrvatske, HDZ-a i Tuđmana.

  • Tko ti omogućio da budes milioner budes uz njega. Jer ti je dobro. Obicni branitelji koji su krvarili za RH i HZ- HB su sada svugdje teret i suvišni. Ovi sada sto se naslikavaju njih bar 70 posto prve crte bojišnice nisu nikada vidjeli a ne doživjeli. Zbog ovih spodoba koje se sada naslikavaju i ispiru nam mozak, mjenjaju istinu o domovinskom ratu pravi branitelji skoro da ne dolaze na ovakva okupljanja. Trideset godina Brigade a glavna tema kakav je grah bio, prsut, sir i ustipci. Toliko o tako važnom dogadaju…!Zali Boze zasta i za koga nam mladost izginu…Jesu li bili ovi iz Njemačke i Minhen bojne sto su ih vodili u brigadi i bili po podrumima sa ženama dok su istinski domoljubi ginuli. Zna se tko ih je vodio i za njih place uzimao a ti isti dezerteri stekli sva prava jednog gardiste. A sa lovom lako i do skrbi i mirovine. E to je ta bolna istina i sramota tih nasih zapovjednika koji su to radili..,

  • Samo show za malu dicu. Ako bi voljeli Hrvatski puk, odavno bi smo imali RH kao svicarsku, a u HB sva prava kao dva vecinska naroda. Takoder svi Hrvati na prostoru smrdljive ex-Yu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.