U Mostaru na papiru izdana samo 64 stana!

Zgrad Mostar DUM

U Poreznoj ispostavi Grada Mostara 2014. godine evidentirana su 64 ugovora o najmu stana i na iste su u propisanom roku podnesene porezne prijave, obračunat i naplaćen porez na dohodak. Podneseno je pet anonimnih prijava na ilegalno podstanarstvo, od kojih su dvije rješene na način da je sačinjena prijava u ime poreznog obveznika, a tri prijave su bile neosnovane.

Podaci su to iz Porezne uprave Federacije BiH koji potvrđuju kako prilikom iznajmljivanja krova nad glavom velik broj stanodavaca (gotovo svi) ne sklapa ugovor te na taj način izbjegava plaćanja poreza. Uzevši o obzir da Mostar, kao studentski grad, u kojem prema grubim procjenama boravi oko 20 tisuća studenata, te ako izuzmemo par tisuća studenata koji žive u studentskim domovima, gore navedeni broj od 64 prijavljena stana su veliki šamar i gubitak proračunu Grada.

Teško otkriti ilegalno izdavanje stanova ili soba

‘’Ne možemo dati podatak koliko Grad Mostar gubi zbog neprijavljivanja iznajmljivanja stanova-stanbenog prostora od strane zakupodavca. Međutim, porez na prihod od imovine plaća se po stopi od 10% na osnovicu poreza na dohodak koja predstavlja razliku između ukupno oporezivih prihoda umanjenih za rashode koji se priznaznaju u iznosu od 30%’’, rekla je za Bljesak.info Aida Hakalović iz Porezne uprave Federacije Bosne i Hrcegovine.

Značajno bolja situacija je kod iznajmljivanja poslovnih prostora gospodarskim društvima i poduzetnicima, s obzirom da se mjesto obavljanja djelatnosti (sjedište ili poslovna jedinica) mora na odgovarajući način dokumentirati radi registracije kod Porezne uprave FBiH.

Manji je broj slučajeva da porezni obveznici građani ne prijave izdavanje stanova i kuća stranim državljanima pod zakup. Veći je broj slučajeva kod izdavanja stanova ili soba, koje se izdaju studentima, a što je teško otkriti, jer ne postoji interes ni zakupodavca, ni zakupoprimca da se ugovori o zakupu prijave Poreznoj upravi FBiH, čime se svjesno izbjegava plaćanje poreza, a isplata zakupnine se vrši u gotovom novcu (kešu).

Građani negodovali zbog provjera

Na naš upit o postojanju Inspekcije koja vrši kontrolu najma stanova te štetu koju prouzroče, u ovom slučaju proračunu Grada, iz Porezne službe su nam rekli kako je bilo slučajeva kada su službenici Porezne uprave FBiH odlazili na adrese i vršili provjere jesu li stanovi izdati pod zakup.

‘’Događalo se da su mnogi građani negodovali i da su spriječili kontrolu zbog povrede prava na privatnost, odnosno tražili su sudski nalog bez kojeg inspektor ne može izvršiti kontrolu stambenog prostora’’, govori Hakalović te dodaje kako bi naplata javnih prihoda na osnovu poreza na imovinu i poreza na dohodak od imovine i imovinskih prava bila učinkovitija ukoliko bi se uspostavila bolja suradnja Porezne uprave sa svim organima županija i općina.

Do sada je ta pomoć potpuno izostala i pored pokušaja Porezne uprave da uspostavi suradnju s organima županija i općina, kako saznajemo iz ureda Porezne uprave te je nejasno kako Grad koji se redovito tuži na manjak sredstava u proračunu ne vidi svoju zakonsku obvezu i mogućnost povećanja istog.

(Bljesak.info)


4 komentara

  • Ja zivim preko puta gdje je bio Merkator,a sada Konzum.U zgradi nema lift.Garsonjera u stanu nemam klimu,stari sporet,nikakvi otvori.A placam previse za takav stan.Ali sta se moze kad nisam tada imala drugog izbora,pa tu uzela.

  • Za anonimnog,nije cura rekla da tebe treba zanimat gdje ona zivi.Nego je navela da ima dosta vlasnika sto iznajmljuju nikakve stanove,a uzimaju za kiriju istu svotu novca kao sto netko iznajmljuje stan sto je dobro opremljen.Zato ne komentiraj ako ne razumijes sta citas.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.