U Mostaru mjesecima nema cjepiva protiv tetanusa

Cijepljenje

Ukoliko moraju primiti cjepivo protiv tetanusa, pacijenti u Mostaru moraju ga kupiti sami. S obzirom na to da ga na policama mostarskih ljekarni već mjesecima nema, prisiljeni su se snalaziti narudžbama iz Sarajeva ili iz drugih centara, i to privatnim putem.

Takvu informaciju dobili smo od više građana koji su u posljednjih nekoliko tjedana zbog različitih ozljeda trebali primiti cjepivo protiv tetanusa.

Kontaktirati poznanike

Tvrde kako su im doktori u centrima primarne medicine sugerirali da se za cjepivo snađu sami. Iz više gradskih ljekarni jučer nam je potvrđeno kako ovoga cjepiva u Mostaru nema već mjesecima. Dobavljač ga ne nabavlja pa građanima Mostara preostaje jedino kontaktirati poznanike i rodbinu iz drugih centara koji ga u njihovim ljekarnama mogu nabaviti, piše Dnevni list.

Mostarac Benjamin Tipura doživio je prije nekoliko dana nezgodu na radu, nakon čega se obratio Hitnoj službi Mostar, gdje dežurni ljekari pružaju prvu pomoć pacijentima koji im se obrate u ovakvim slučajevima.

„Ozlijedio sam se radeći na građevini kada sam stao petom na čavao koji mi se zario duboko u meso. Odmah sam otišao kod ljekara u Hitnu pomoć na Carini. Rekli su mi da nemaju cjepiva protiv tetanusa u zalihama i da ga moram kupiti sam, i to ne u Mostaru – jer ga tu nema nabaviti – nego u Sarajevu ili Hrvatskoj“, kazao je Tipura.

Bez informacije

Isti slučaj dogodio se i  Zdravku Šintiku, koji je bio vidno iznerviran situacijom u kojoj se našao. I on se ozlijedio metalnim predmetom. Kada je došao primiti cjepivo u Dom zdravlja kazano mu je da se sam snađe za to, piše Dnevni list.

Tetanus uzrokuje smrt kod jedne od deset oboljelih osoba. Nakon što opasna bakterija kroz posjekotinu ili ranu uđe u organizam, dolazi do zatezanja mišića u cijelom tijelu, što u krajnjoj fazi onemogućava otvaranje čeljusti i gutanje.

Iako smo jučer pokušavali, nismo uspjeli dobiti informaciju zbog čega na mostarskom tržištu već mjesecima nema cjepiva protiv tetanusa. U Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH rečeno nam je da je to problem koji postoji u cijeloj BiH.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • ovo mi liči na nekadašnju nestašicu cementa u Obnovi, sakrij ga, pa cijena raste.
    u širokom ima , samo je cijena 500% veća od realne.( oko 25 km)
    tko tu koga “cijepi” prosudite sami.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.