U Mostaru dodijeljeni milijunski ugovori iz Programa prekogranične suradnje

U Mostaru je u ponedjeljak upriličena dodjela 88 ugovora o financiranju u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu u vrijednosti od 4.2 milijuna eura.

Ugovore je korisnicima uručio hrvatski ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, u nazočnosti predsjednice Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marije Buhač te gradonačelnika Mostara Marija Kordića.

Cilj Programa jest jačanje prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine kroz gospodarsku, socijalnu i demografsku revitalizaciju pograničnog područja te pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o dodjeli 88 ugovora općinama, gradovima, udrugama, organizacijama, crkvama, donosno župama i brojnim drugima s područja BiH i područja Republike Hrvatske koji su zajednički udružile snage kako bi radile na kulturnim, obrazovnim, sportskim i brojnim drugim projektima s ciljem unapređenja suradnje i zajednički stvarali dodanu vrijednost za sve stanovnike BiH i Republike Hrvatske u pograničnom području, istaknuo je uoči dodjele ugovora hrvatski ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

Foto: Fena

Po riječima hrvatskoga ministra, taj program hrvatska vlada provodi od 2021. godine i njega kao ministra raduje što svake godine ima više prijava, istaknuvši kao je ove godine prijavljeno preko 300 aplikanata.

Radi se o 4.2 milijuna eura sredstava koja će biti dodijeljena, a krenulo se sa skromnih 800.000 eura 2021., podsjetio je ministar Erlić, obećavši kako će se taj program i ubuduće povećavati.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je kazao kako ga, osim koristi projekata koje će imati stanovnici BiH, posebno veseli što BiH lagano ulazi u ‘trening’ povlačenja europskih sredstava.

Republika Hrvatska se kao i do sada pokazala kao jedan veliki prijatelj i partner BiH na europskom putu, pa i kroz ovakve aktivnosti zajedničkoga rada na europskim projektima.

Svi znate koliko to BiH znači, koliko smo se svi skupa veselili pristupnim pregovorima ka EU, jer znamo kako će najveći benefit BiH imati, osim usklađivanja pravne normative, kroz povlačenje europskih sredstava kako bi infrastrukturno došli na razinu EU, odnosno tamo gdje svi želimo zajedno biti. Stoga, za sve nas, osim sredstava koje će se dobiti puno znači to iskustvo i suradnja, istaknuo je mostarski gradonačelnik.

Foto: Fena

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Darijana Filipović također je ocijenila ovaj programe hvale vrijedan.

Iznimno smo zahvalni hrvatskoj Vladi što hje upriličila ovakve vrste programa u BiH. Ovo je važan događaj jer povezuje Hrvate BiH i institucije RH, a radi se o tome da Republika Hrvatska pruža Hrvatima BiH potporu u vidu pripreme za sve one europske fondove i predstojeću priču kada BiH otvori pregovarački proces pristupanja EU, rekla je Filipović.

(Fena)

9 komentara

 • Šta više ona prevara od rektora radi na ovakvim skupovima??
  Pa radi Tomića i nhemu sličnih pošten svijet više ne dolazi na skupove

 • Mafija …Skolstvo unisteno,same veze u srednjim , osnovnim školama ,jadna djeca .. fakultet svak svasta upisuje i završava..rektor uhljeb tokar , prorektori Colak , Klepic, Majstorovic,Volaric ,teski uhljebi partije HDZ .dekani se postavljaju partijskom vezom…nista bolja nije ni Hrvatska i tamo ima svasta…sta uradise partijasi HDZ a i njihova dicna mladež,tuga ?? Zdravstvo otuzno, pravde zasad nema…zna se koliko posten čovjek može imati u današnje vrijeme krize ..kakvi roditelji , takva i djeca!!!Narod grozan , rugljiv, zavidan, tracljiv, uhljebljiv naročito partijasi HDZ 🇭🇷a pune crkve i treći redovi 😁😁,kako to?? Lazne invalidske mirovine,nigdje sankcija,ratni profiteri dizu cijene a place za postena covjeka koji nije partijas HDZ jadne,nikakve !! Nema lustracije i sad UDBA vlada vidimo na slici …Gorankic ,Stanko Colak i sad dirigiraju …zats se borise nasi branitelji!🥺🥺
  SRETAN JE SVAKI KOJE OTIŠAO ODAVDE VANI,a nije lako otici 🇭🇷Sta uradise partijasi HDZ moralne nule ovog jadnog našeg društva..sami uhljebi partije partizana Tuđmana HDZ,gori su od Turaka i njihovog zuluma!!!!!Samo veze, interes, nepravda je veeliki problem !!Gdje zivimo, gdje?!❤️💙☺️😔
  ZDS i kralj Tomislav II ♥️

 • To sve ovi lopovi između sebe podijele, neće obični ljudi ništa vidit.
  Ma ko ih jebe, mi mali smo i tako naučili radit i poštenim radom zaradit a oni ne mogu među obične ljude jer se boje i krivi su i svak im j..e mater.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.