U Mostaru četvrtina djece ne ide na nastavu

Od 7826 učenika osnovnih škola na području grada Mostara zbog ukinutog prijevoza već tri tjedna 2320 njih ne ide na nastavu, što je više od četvrtine i što nameće potrebu zatvaranja svih škola, piše Dnevni list.

Ovaj zastrašujući podatak, koji govori da je u obrazovnom sustavu došlo do stanja elementarne nepogode, jučer je u Gradskoj vijećnici Grada Mostara iznio predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a Slavko Lauš, vidno razočaran činjenicom da od predstavnika vlasti, pored gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića i načelnika Odjela za društvene djelatnosti Bože Ćorića s razine županijske vlasti, nitko nije ni došao razgovarati s roditeljima djece, ravnateljima škola i sindikalnim predstavnicima o rješavanju ovoga problema.

Elementarna nepogoda

Iako gradonačelnik Bešlić nije htio komentirati nedolazak predstavnika županijske vlasti, kazao je da vjeruje kako će se problem riješiti u utorak 4. veljače na sjednici Skupštine HNŽ-a.

– Ovo je uistinu jedan problem za koji se mora naći rješenje i vjerujem da će Skupština donijeti zakon i regulirati ovu oblast kako bi završile muke roditelja i nastavnika, kazao je Bešlić, navodeći kako će Grad Mostar poštovati zakonske okvire i svaku odluku koja se donese, u to uključujući i izmirivanje duga prema poduzeću MoBus, koje je vršilo prijevoz učenika.

Ispred Vijeća roditelja iz Rodoča i Bune Darko Drmać poručuje da će roditelji u vrijeme održavanja sjednice o sudbini njihove djece održati prosvjed ispred zgrade Skupštine HNŽ-a, ali i 6. veljače, kako su već najavili, bez obzira na ishod svega blokirati promet u Rodoču na dvije lokacije, s početkom u 7.30 sati, kako bi vlasti naučile da se s njima ne može igrati.
Roditelji su podsjetili da su neke škole već zatvorene i traže odgovornost osoba za to što im se djeci već poremetilo gradivo koje će teško nadoknaditi u ovoj školskoj godini.

-Osnovna škola Gnojnica je zatvorena jer od 332 učenika koja se u njoj školuju za dolazak na nastavu njih 308 koriti prijevoz, što je 90 posto, jer nemaju alternativu s obzirom da im je put od kuće do škole magistralna cesta koja je izuzetno opasna za pješačenje, kazao je iz Vijeća roditelja te škole Omer Mačijević. Stoga će roditelji, po njegovim riječima, već danas pripremiti program kojim će se boriti za prava svoje djece koja su apsolutno narušena.

Preuzeti odgovornost

Zbog zamršenog stanja, odlučni ustrajati do kraja, roditelji, ravnatelji i sindikati osnovnih škola zajedno su odlučili poslati dopis ministru obrazovanja HNŽ-a Zlatku Hadžiomeroviću, predsjedniku Vlade HNŽ-a Denisu Lasiću i predsjedniku Skupštine HNŽ-a Ramizu Jelovcu o stanju elementarne nepogode u obrazovanju, da bi ozbiljnost situacije konačno shvatili.

U protivnom će borba za obrazovanje, kako su poručili, biti još oštrija i radikalnija, a to uključuje svakako generalni štrajk osnovnih škola u cijeloj županiji, kao i blokadu prometnica na više lokacija, koje roditelji već danima najavljuju sa svih strana.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.