U Mostaru 15.680 nezaposlenih osoba

Na evidenciji Službe za zapošljavanje HNŽ krajem prošle godine evidentirane su 32.183 nezaposlene osobe.

U Mostaru se nalazi 15.680 nezaposlenih osoba ili 48.7 posto od ukupnog broja nezaposlenih.

Od ukupnog broja koje traže zaposlenje krajem prosinca 2017. godine evidentirano je 17.312 žena ili 53.8 posto.

Nezaposlenih osoba koje traže prvo zaposlenje bilo je 11.714 što  predstavlja 36.4 posto od ukupnog broja nezaposlenih dok je broj žena koje traže zaposlenje 6.503 ili 20.2 posto.

U ukupnom broju na posao do jedne godine dana čeka 7.579 osobaili 23.5 posto dok preko devet godina posao čeka 8.750 osoba ili 27.2 posto, javlja dnevni list.

Na evidenciji nezaposlenih broj osoba do 30. godina starosti je 9.381 osoba ili 29.1 posto dok je svaka čevrta osoba na evidenciji starija od 50 godina.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

 • HA, HA, HA I opet ha,kad pročitam ovu vijest ,moram se nasmijati.Skoro 16 tisuća nezaposlenih. Pokušajte , barem zamisliti hipotetski situaciju u kojoj ste u mogućnosti recimo u Mostaru otvoriti neku golemu stranu tvrtku sa nekoliko tisuća radnih mjesta.
  Rekao bi čovjek od 16 tisuća nezaposlenih, treba mi 4 tisuće njih za rad u toj “navodnoj” tvrtci.Vjerovali ili ne, nema ama baš nikakve šanse da bi poslodavac od tih 16 tisuća nezaposlenih ,našao njih 3ili 4 tisuće za rad.
  Male su šanse da bi ih našao uopće barem dvije tisuće koji bi željeli raditi. Većina je dobrano starija od 50 godina i mnogi imaju ili malo ili nimalo radnog staža cijelog svog života.
  Evo, jedan primjer ,koji nije iznimka,nego više pravilo u Hrvatskoj a vrlo vjerojatno, isto ili barem slično je i kod nas.
  Prije 7-8 godina u Šibeniku je jedna građevinska tvrtka tražila 400 radnika za rad u naravno građevinarstvu. U to vrime na zavodu za zapošljavanje u Šibeniku bilo je deset tisuća nezaposlenih. Nisu ih uspjeli naći niti približno koliko su tražili. N a sto jada su ih skupili svega stotinjak,međutim ta ista tvrtka (građevinska je raspisal a i natječaj za 5 stražara , koji bi čuvali radilište i ostalo. Za posao stražara, vjerovali ili ne prijavilo se skoro tisuću i petsto njih(1500) brojem i slovom.
  Dakle ,za jedno stražarsko misto ,konkuriralo je 500 nezaposlenih a ovamo di se trebalo pomučiti i raditi dosta naporno da bi zaradio plaću nije bilo radnika ni za prvu pomoć…….eto, slično je i kod nas u Širokom , ima na birou više od 4 tisuće nezaposlenih , kad bi sutra netko otvorio tvrtku u kojoj bi mu trebalo 500 radnika teško da bi ih uopće mogao naći toliko. Velika većina ili ne može ili ne želi raditi, to je istina.

 • A di bi to molim te.ha ha ha.ja radila..presla 50.gastritis.artritis .bronhitis.kolitis…bi ja ali ko ce me.mogla bih stogod pisat.pravit kavu i nosit postu.i takvi nad pola na birou

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.