U mostarskoj bolnici umrle tri bebe

Tri bebe preminule su u posljednjih desetak dana u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, a smrt se dovodi u vezu s bolničkom infekcijom.

Iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar potvrdili su kako su na Kliničkom odjeljenju za intenzivno liječenje i neonatologiju ove bolnice registrirani epidemiološki povezani slučajevi bolničkih infekcija s nažalost smrtnim ishodom, prouzročenih s bakterijom Klebsiella pneumonia, javlja Srna.

To je, navodi se, jedan od najčešćih uzroka bolničkih infekcija čiji se porast bilježi i u svijetu posljednjih godina. Iz bolnice nisu željeli govoriti o broju preminulih beba.

– S ciljem uklanjanja uzroka i sprečavanja širenja infekcije na Odjelu se provode pooštrene mjere nadzora i kontrole, navodi se u priopćenju mostarske bolnice. U Mostaru se posljednjih dana pojavilo više informacijama o preminulim bebama u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar zbog kojih je javnost prilično uznemirena.

Doktorica Vesna Brkić potvrdila je za Federalnu televiziju da su dvije bebe umrle u Mostaru, dok je jedna preminula u bolnici u Zagrebu. Bebe koje su preminule u bolnici u Mostaru su nedonoščad rođena mjesec i pol ranije, oživljavane su na samom porodu i njihova vitalnost je bila jako niska.

“Ovo što se dogodilo u mostarskoj bolnici nije ništa alarmantno da bi se javnost uznemirila i pomislila da se nešto strašno događa. Ovo se događa u svim kliničkim centrima”, kazala je dr. Brkić.

Bakterija Klebsiella pneumonia pronađena je u samo jednom uzorku, kazala je Brkić i dodala kako to nije neuobičajeno.

“To je nezreli organizam koji je imao problema i dok je bio u utrobi majke”, rekla je Brkić i dodala kako nema govora o epidemiji. Dodala je kako je koincidencija je da su imali troje nezrele novorođenčadi u isto vrijeme te je ponovila kako nema razloga za brigu.

(Srna)