U Mostar dolazi pijanistica koja je u 2 godine završila četverogodišnji studij

Koncert “Prijateljstvo Japana i Mostara” na kojem će nastupiti japanska pijanistica Yoko Nishii održat će se u četvrtak, 13. rujna u 20 sati u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru.

Yoko Nishii rođena je u gradu Ise u Japanu. Već od četvrte godine života pohađa privatne satove klavira kod Mitsuko Tomio. Od 1986. nastavlja učenje u klasi Naofumija Kaneshigea, od 1991. u klasi Kyoko Ogawe, a od 1996. u klasi Hitoshija Kobayashija. Paralelno studira i završava studij francuskog jezika i književnosti na Sveučilištu Keio u Tokiju (1998.). Iste godine, odlazi u Hrvatsku gdje, zahvaljujući stipendiji, pohađa Visoku školu za glazbenu umjetnost “Ino Mirković” u Lovranu.

U samo dvije godine završava četverogodišnji studij (2000.), a potom postiže i stupanj magistra glazbene umjetnosti (srpanj 2001.). Usavršavanje nastavlja na poslijediplomskom studiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kao stipendistica japanske Vlade (2005.-2007.), u klasi Jevgenija Zarafiantsa, kojemu je bila i asistentica na Visokoj školi “Ino Mirković” (2001.- 2003.).

Kao korepetitorica surađuje na majstorskim tečajevima flaute Pierre-Yvesa Artauda iz Pariza. Trenutno radi na Umjetničkoj akademiji u Aichiju u Japanu. Pobjednica je ili finalistica brojnih međunarodnih natjecanja. Održala je brojne solističke recitale. Nastupala je u Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Mađarskoj, te u Japanu. Surađivala je sa Zagrebačkom filharmonijom i Kubanskim nacionalnim simfonijskim orkestrom.

Koncert se održava u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” u Mostaru i Hrvatskog doma “Herceg Stjepan Kosača”.

(Fena)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.