U Međugorju održana Međunarodna stručna konferencija “Održivi razvoj ruralnih područja”

U sklopu održavanja Europskog tjedna održivog razvoja u HNŽ-u, u ponedjeljak je u Herceg Etno-selu Međugorje održana Međunarodna stručna konferencija “Održivi razvoj ruralnih područja”.

Riječ je o stručnoj konferenciji čiji je organizator Općina Čitluk, a suorganizatori su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) Odjel za prirodne znanosti te Udruga bosanskohercegovačkih Hrvata – Prsten.

Sveučilišna profesorica Mirjana Miličević iz organizacijskog odbora ove konferencije istaknula je kako je već uočeno da ruralna područja na ovom prostoru imaju potencijal.

Naša županija ima potencijale, prirodno je povoljna, ali nam nedostaju mjere, organizacija i dostatna ulaganja. Mi imamo strategiju razvoja naše županije u kojoj su predviđene i mjere razvoja, ciljevi koji se trebaju time ostvariti, čak i određena sredstva koja se trebaju uložiti, kazala je Miličević dodajući kako turizam nije dovoljno prepoznat na ovom području.

Miličević u razgovoru za portal Jabuka.tv ističe kako ruralni razvoj, koji može biti temelj svim drugim dijelovima razvoja, nije još razvijen kako treba.

Osobno smatram da je BiH Bogom dana za ovakve priče. HNŽ ima izuzetne potencijale kako do mora, tj. juga pa sve do sjevera. Jako je dobro što smo prije par godina na državnoj razini usvojili strategiju ruralnog razvoja što nam je omogućilo ovakve priče. Sam ruralni razvoj je koncipiran i u strategiji županije s jednim naglaskom. U ovoj godini namjeravamo, možda čak i u srijedu na sjednici Vlade, donijeti strategiju povezivanja ruralnog razvoja i turizma, kazao je županijski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Donko Jović dodajući kako se uvijek moraju imati temelji u nekoj strategiji ako se namjerava aplicirati na određene projekte.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenka Hercega.

BiH je jedna od najruralnijih država u Europi. Oko 60 % njezinog stanovništva živi u ruralnim krajevima. Stoga je razumljivo da je za nas politika ruralnog razvoja izuzetno značajna i da o njoj trebaju voditi računa sve razine vlasti. Naši se ruralni prostori razlikuju od ostalih po krajoliku, biljnom i životinjskom svijetu, po svojoj tradiciji, navikama i gospodarskoj razvijenosti, kazao je Herceg i proglasio konferenciju otvorenom.

Panelisti na ovoj konferenciji bili su akademik Ferdo Bašić, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, prof.dr.sc. Ivo Grgić, Sveučilište u Zagrebu – predsjednik Hrvatskog agroekonomskog društva, Dijana Katica, predsjednica udruge “Klub članova selo” i prof.dr.sc. Marko Ivanković, direktor Federalnog agromediteranskog zavoda.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.