U Ljubuškom predstavljene mogućnosti Kreativne Europe

Dani Kreativne Europe: Mogućnosti i potencijali, dvodnevna konferencija s naglaskom na kreativni i kulturni sektor, otvorena je u petak u Kulturnom centru Ljubuški, s ciljem približavanja prilika ovog EU programa.

Koordinator Deska BiH za program Kreativna Europa Ilija Papac je pojasnio kako BiH nema točno određenu količinu novca koju može povući nego sudjeluje ravnopravno s ostalim korisnicima iz Europe, te kako se program koji je centraliziran, prijavljuje na jedinstvenu platformu u Bruxellesu.

Ilija Papac

Ovo je prije svega jedna od redovnih aktivnosti deska Kreativne Europe gdje smo uključili i kolege iz Hrvatske, kako bi kroz neku radionicu, otvoreni pristup, ali i panele djelovali savjetodavno.

Mi smo tu da informiramo, da usmjerimo i pokažemo da imaju neke alternative oko izvora dodatnih sredstava. Ovo je već drugo financijsko razdoblje gdje su potencijalni korisnici iz BiH mogli pristupiti, kazao je za Jabuka.tv Papac.

Naglasio je kako se program provodi u novom financijskom razdoblju 2021.-2027. i nudi mogućnosti širokog spektra uz 2,44 milijarde eura na raspolaganju.

Tijekom godine bude otvoreno 60-ak poziva za kulturu, za medijske umjetnike nekih 30-ak, tako da je to godišnje nekih 400 milijuna eura raspoređeno prema pozivima, dodao je Papac.

Upravo kroz ovakve aktivnosti, organizacije i poduzeća, ali i pojedinci imaju priliku doznati nešto više o mogućnostima financiranja u sektoru koji doživljava snažan uzlet, a u prilog tome ide činjenica kako rast broj prijava, veći je interes, pa samim time i sredstva su pojačana.

Osim Papca, o preprekama i izazovima kulturnog sektora govorio je pomoćnik ministrice Civilnih poslova BiH za znanost i kulturu Suvad Džafić, a iskustva iz Republike Hrvatske podijelila je i Anera Stopfer iz Ministarstva kulture i medija RH – Desk Kreativne Europe.

Prvi dan programa obilježen je kroz još nekoliko panel diskusija, ali i radionicom o upravljanju projektima, dok je drugi dan, odnosno subota, rezervirana za Dan otvorenih vrata Kreativne Europe na vodopadu Kravica u sklopu Ljubuškog Outdoor Festivala, gdje će posjetitelji u otvorenoj komunikaciji imati priliku doznati nešto više o samom programu, a ujedno i razmijeniti iskustva.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.