U Ljubuškom održani ”Dani mladog krumpira”

Manifestacija “Dani mladog krumpira – Ljubuški rani”, kojoj je cilj predstaviti visokokvalitetni autohtoni proizvod, održana je u srijedu u Ljubuškom u organizaciji Poljoprivredne zadruge “Plodovi zemlje” Ljubuški i Udruge poljodjelaca u ŽZH.

Program je počeo u Gradskoj vijećnici gdje je prikazan kratki film i spot “Ljubuški rani”, nakon čega se nazočnima obratio direktor zadruge “Plodovi zemlje” Dubravko Vukojević, prenosi Radio Ljubuški.

Vukojević je zahvalio svim razinama vlasti od gradske do federalne, ističući da su svih ovih godina poljoprivredni proizvođači iz Ljubuškog nailazili na razumijevanje svih kada su u pitanju njihovi problemi.

Mi proizvođači Ljubuškog ranog davno smo shvatili da naš proizvod bez marketinga neće biti prepoznat na tržištu i zato smo tamo negdje 2007. godine krenuli s brandiranjem i na kraju smo uspjeli. Brendirali smo ovaj visokokvalitetni mladi krumpir i tako ga zauvijek odvojili od gomile ostalog krumpira nepoznatog podrijetla kojeg svakodnevno viđamo na hrpama u supermarketina diljem BiH i šire, kazao je Vukojević.

Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić pozvao je na sinergijsko djelovanje svih razina vlasti kada je u pitanju pomoć poljoprivrednim proizvođačima.

Jedan od prvih pokrovitelja ove manifestacije, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Marinko Čavara prisjetio se prvih dana manifestacije.

Ove manifestacije me stalno podsjete na prve Dane ljubuškog ranog krumpira koje smo održavali u selu Vojnići. Tada mi je rekao, moramo raditi na selu nećemo ići u općinu dok ne bude grad. Evo, preselili smo se iz sela u grad, međutim, meni je tada bilo fascinantno da me pozivaju na Dane ljubuškog mladog krumpira, a kod nas u Bosni krumpir tek nikao. Dvojio sam radi li se o nekoj šali, a tek mi je bilo fascinantno kad su mi rekli koliko tona se proizvodi i prodaje, kazao je Čavara.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić kazao je da je ova Vlada opredijeljena podržati ovakve projekte.

Proizvodnja hrane je nulti prioritet ove zemlje i mislim da će ova Vlada to podržati i mnogo više nego što je to do sada bio slučaj, a to dokazuje i izdvajanje iz Federalnog proračuna gdje smo s prošlogodišnjih 164 milijuna maraka ove godine izdvojili 175 milijuna. Ljubuški rani postao je svojevrsni brend ne samo Ljubuškog i Bosne i Hercegovine, nego i regije, kazao je Hrnjić.

Nakon programa u vijećnici manifestacija se preselila na Gradski trg gdje je uslijedilo svečano otvaranje manifestacije.

“Dani mladog krumpira” održavaju se 16. godinu zaredom, a pokrovitelji je ministar financija i dopresjednik Vlade FBiH Toni Kraljević.

(Fena)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.